24.3 C
Skopje
26.5.2019 - 13:41

Ознака: уставен суд

Уставниот суд не поведе постапка по иницијативата за измените и дополнувањата...

Уставниот суд на денешната седница со мнозинство гласови не поведе постапка по иницијативата поднесена на членовите 4 став 2 и 27 став 2 од...

Уставниот суд мора да прави баланс и да ја враќа хармонијата...

Уставниот суд е една од најнереформираните институции во Република Макеоднија. Тој мора да се постави како орган, што ќе обезбедува заштита и ќе ги...

Десковска: Уставниот суд мора да си ја преземе улогата на заштитник...

Во системот на заштита на човековите права и генерално грижата за уставноста и законитоста Уставниот суд несомнено има една од најзначајните улоги и мора...

ВМРО-ДПМНЕ поднесе иницијатива до Уставен суд за оцена на уставноста на...

Законот за двојазичност е противуставен, донесен во нелегална процедура, а со тоа и штетен. Ова се главните причини заради кои што ВМРО-ДПМНЕ денес поднесува...

Кекеновски го оспорува Законот за употреба на јазиците пред Уставен

Професорот Јове Кекеновски денеска до Уставниот суд поднесе иницијатива за оценка на уставноста на Законот за употреба на јазиците, бидејќи смета дека Собранието го...

Што велеа експертите пред една година

Законот за употреба на јазиците ја бранува експертската јавноста уште од самите почетоци на неговото појавување, пред една година. Во продолжение следува краток преглед...

Уставниот суд вклештен помеѓу правото и политиката

Како институција што треба да ги штити уставноста и законитоста, Уставниот суд честопати се нашол, благо речено, во позиција што оддавала впечаток дека можеби...

Разрешен претседателот на Уставниот суд на Албанија поради ветинг

Претседателот на Уставниот суд на Албанија, Башким Дедја е разрешен од функцијата, откако не можел да го објасни потеклото на својот имот. На функцијата беше...

Уставниот суд не навлезе во оценување на уставноста

Уставниот суд вчера ги отфрли иницијативите за оценување на уставноста на одлуката на Собранието за пристапување кон уставните измени од 19 октомври. Двете иницијативи...

Уставниот суд ги отфрли иницијативите за Одлуката за уставни измени

Уставниот суд на денешната седница со мнозинство гласови ги отфрли двете иницијативи за оценување на уставноста на одлуката на Собранието за пристапување кон измена...