14.7 C
Skopje
21.10.2019 - 21:02

Ознака: уницеф

УНИЦЕФ: Во светот има повеќе од 100 милиони оженети момчиња

Најновото истражување на УНИЦЕФ покажа дека во светот има повеќе од 100 милиони оженети момчиња, а некои од нив стапиле во брак уште пред...

Царовска: Се интензивираат активностите на мобилните тимови, идентификувани 167 деца на...

Шест мобилни тимови на Министерството за труд и социјална политика изминатите две недели идентификувале 167 деца, меѓу кои 18 бебиња на неколку пофреквентни крстосници...

Неопходно е да се даде приоритет на квалитетно образование во раното...

Во Северна Македонија каде што речиси 41.000 деца, околу 61 отсто од децата на предучилишна возраст (од 3 до 6 години), не посетуваат предучилишно...

Србија шеста во светот по порастот на бројот на заболени од...

Бројот на случаите на морбили се зголемува со алармантно ниво ширум светот, а предводници се 10 земји каде се регистрирани три четвртини од новите...

Национална работна група ќе врши анализа и ревизија на перинаталните смртни...

Новоформираната Национална работна група за анализа и ревизија на перинаталната смртност започна со подготовки за спроведување редовни систематски контроли на сите перинатални смртни случаи...

Мали сипаници, големи проблеми – морбилите повторно му се закануваат на...

Уницеф предупреди и повика за подобрени кампањи за вакцинација, откако светот се соочува со шокантен пораст и повторна појава на малите сипаници (морбили) на...

Во Јемен регрутирани 2.700 малолетници

Завојуваните страни во Јемен досега регрутирале и вклучиле во конфликтот најмалку 2.700 малолетници, објави Фондот за деца при Обединетите Нации (УНИЦЕФ). Канцеларијата на УНИЦЕФ во Јемен...

МТСП: Реформата во социјалната и детската заштита во согласност со препораките...

Заклучоците на УНИЦЕФ од последната анализа на постоечкиот систем за детски додатоци се целосно во согласност со социјалната реформа што ја предложи Министерството за...

Повеќе од милион деца страдаат во Централноафриканската Република

Две од секои три деца во Централноафриканската република имаат потреба од хуманитарна помош. Илјадници од нив се наоѓаат во рацете на вооружени групи или...

УНИЦЕФ: Се намалува бројот на деца инфицирани со ХИВ

Детскиот фонд на Обединети нации (УНИЦЕФ) соопшти дека бројот на младите кои имаат ХИВ до 2030 година би можел да се намали за една...