Ознака: Универзитети

Шаќири во Лондон се сретна со стипендисти на МОН кои студираат...

Министерот за образование и наука Јетон Шаќири во рамки на посетата на Лондон, каде се одржува Светскиот образовен форум, денеска се сретна со група...

Шаќири: Владината поддршка за високообразовните установи постојано ќе се зголемува

Поддршката што универзитетите ја имаат од Министерството за образование и наука не само што ќе продолжи, туку и ќе се унапредува. Високото образование и...

Матурант од САД примен на 27 универзитети

Матурантот Џонатан Вокер деновиве слави, откако беше примен на 27 колеџи и универзитети во светот, вклучувајќи ги и: „Харвард“, „Стенфорд“ и МИТ. Освен тоа,...

Зголемен бројот на млади што ги интересира македонистиката, но можеме и...

Откако ќе дипломираат, не можат лесно да се вработат, недоволно се почитува Законот за македонски јазик, па лектори нема вработено ниту во државни институции,...

Талибанците им дозволија на жените да студираат, но мора да влегуваат...

Авганистан Јавните универзитети во Авганистан се отворија за прв пат откако Талибанците ја презедоа земјата минатата година, а од денеска и студентките им се придружија...

Универзитетите ќе ја топат сантата мраз меѓу Скопје и Софија

Во Софија се оствари средба на Ректорот на Универзитетот „Св.Климент Охридски„ од Софија, Анастас Герџиков и Проректорот на Униврзитетот„Св.Климент Охридски„ и професор на Факултетот...

Како станав интимна со професорот на испит

Скици за човекот До вчера, влегувањето во интимната дистанца на јавно место се сметаше за невоспитаност и беше непријатно. Кај другиот жив свет сè уште...

Москва ги затвори училиштата и универзитетите

Градоначалникот на Москва, Сергеј Собјанин, нареди денеска привремено да се затворат сите образовни институции во градот и да се одложат големи јавни настани во...

За едни сме грдо пајче, за други лебед

СПОРЕДБЕНА АНАЛИЗА РАНГИРАЊЕТО НА МАКЕДОНИЈА ОД НЕКОЛКУ ВЛИЈАТЕЛНИ МЕЃУНАРОДНИ ИНСТИТУЦИИ Најновите истражувања на вашингтонскиот институт „Сошал прогрес“, на фондацијата „Херитиџ“ и извештајот „Дуинг бизнис“...

Кој владее со 21 век?

Глобалниот владетел би можел да биде држава, сојуз, коалиција од земји, голема идеја како демократија или авторитаризам, голема трагедија како нуклеарна војна или климатска...