-0.8 C
Skopje
1.4.2020 - 23:21

Ознака: УНЕСКО

Црква во Етиопија што пропаѓа во земја

1.001 ЧУДО ШТО МОРА ДА СЕ ВИДАТ Ктитор: етиопскиот крал Лалибела Изградена: во 12 век Висина: 30 метри Во Етиопија има вкупно 11 цркви издлабени во карпи што...

Спасовски: Креираме јазични политики според потребите на граѓаните од сите етнички...

По повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик, денеска во Владата се одржа јавна дискусија во рамките на подготовките за донесувањето на Програма за покренување...

Спасовски: Санацијата на колекторот долж Охридското Езеро ќе биде завршена во...

Работите за санација и реконструкција на колекторскиот систем долж крајбрежјето на Охридското Езеро што започнаа во декември минатата година се одвиваат според планот и...

Византиското пеење на листата на УНЕСКО е можност за регионална соработка

Впишувањето на византиското пеење на листата на УНЕСКО отвора нови можности за промоција на ова добро и на национално ниво. Не е невозможно приклучување...

Длабока Река во Маврово ќе биде номиниран за прелиминарната листа на...

Владата денеска ја разгледа и усвои Информацијата во врска со постапката за номинирање на локалитетот Длабока Река во Националниот парк Маврово на прелиминарната листа...

Киџи Погост – црквата изградена без шајки

На островот Кижи во Езерото Онега, најголемото езеро во Северна Европа, се наоѓа православен христијански комплекс познат како Кижи Погост, што во превод значи...

УНЕСКО ја додаде тајландската масажа на листата со културно наследство

Традиционалната тајландска масажа со која се истегнуваат и крцкаат коските на грбот сега е дел од листата на УНЕСКО за нематеријално културно наследство на...

Византиското пеење влезе на листата на УНЕСКО

УНЕСКО го стави на својата листа на нематеријално културно наследство вредното византиско пеење, познатиот музички жанр што датира од почетокот на христијанството и сѐ...

Владата даде рок до петок – на увид ги бара сите...

Владата ја разгледа и усвои Информацијата за степенот на реализација на препораките на Реактивната мисија на УНЕСКО од 2017 година, одлуките на Комитетот за...

Пет години од впишувањето на орото „Копачка” на листата на УНЕСКО

Здружението Фолклорна група „Копачка” од делчевското село Драмче денеска ја одбележа петгодишнината од впишувањето на орото „Копачка” на Репрезентативната листа на нематеријалното културно наследство...