Ознака: уметност

По 13-ти пат се организира АКТО-фестивал

Тринаесетти пат ќе се одржи Фестивалот за современи уметности АКТО од 23 до 25 август во Битола, во организација на Факултетот за работи што...

Самостојна изложба на Пандора и на Сашо Саздовски

Самостојна изложба на слики и инсталации на Пандора Апостолоска Саздовска со наслов „во_Транзит“ и на скулптури и цртежи на Сашо Саздовски ќе биде отворена...

Карло Шатријан нов уметнички директор на „Берлинале“

Дитер Кослик, кој го води фестивалот од 2001 година, последните години беше цел на критичарите поради квалитетот на филмовите во главната програма. Незадоволството од...

Новите дела на Бенкси пренесуваат силна порака

Познатиот уличен уметник Бенкси ја критикуваше политиката на францускиот претседател Емануел Макрон во врска со мигрантите, како и политичката состојба во Франција, преку шесте...

Ликовен камп „Вангел Коџоман“ во Струга и во Охрид

Детскиот ликовен центар по 12-ти пат го организира традиционалниот ликовно-образовен камп „Вангел Коџоман“, кој се одржува од 23 до 30 јуни во Струга и...

„Орнаментите како пејзажен знак“ – изложба во Прилеп

Во ликовниот салон од ЦК „Марко Цепенков“ во Прилеп во тек е ликовниот проект „Орнаментот како пејзажен знак“ на уметникот Атанас Атанасоски. Идејата, вели...

Уметници од земјава и странство на работилници во Центарот за современа...

Од денеска во наредните десеттина дена 27 уметници од земјава и од Шпанија, Србија, Хрватска и од Црна Гора ќе ги создаваат своите дела...

Во Бугарија го имаат „Остен“, а ние го рециклиравме

Светската галерија на карикатури одбележува 50 години постоење, а првиот човек на „Остен“, Мице Јанкуловски, очекува Скопје да го добие и најатрактивниот музеј на...

„Отаде црнилото“

Обид да се проникне подалеку од она што го гледаме, зад црнилото и многу повеќе од тоа... Музејот на современа уметност во Скопје ја отвори...

Делата на Костојчиноска-Узунчева во Прилеп

Творештвото од Марјана Костојчиноска-Узунчева ќе биде претставено вечерва од 19.30 часот во галеријата „Борко Лазески“ во Прилеп. Уметницата се претставува со колажи на платно...