23.8 C
Skopje
18.9.2021 - 0:01

Ознака: уметност

Што е соларпанк и како сончевите панкери го замислуваат светот

Парадоксално, вистинската закана за сегашноста не е климатската криза, туку нова категорија емоционални трауми: тага за животната средина за неповратно изгубеното Соларпанкот не претставува ниту...

Aктивизмот е важен, во спротивно уметноста би била обична декорација

Тања Балаќ, уметница Од современата уметност едноставно се очекува да го одрази духот на моменталната состојба во општеството и да оди чекор понапред, во правец...

Славната Кимсуџа преку македонското знаме повикува на коегзистенција

Највлијателни современи уметници на денешницата Мултидисциплинарниот стил на Кимсуџа и на Аи Веивеи, како и ангажираноста во активизмот, на нивната уметност ѝ даваат способност да...

Уметноста на Бенкси и Севил е обвиена во активизам

Највлијателни современи уметници на денешницатa Делата на славниот уличен уметник Бенкси и на сликарката која е меѓу најуспешните од групата „Млади британски уметници“, Џени Севил,...

Малкумина се доволно богати за делата на Џеф Кунс

Највлијателни современи уметници на денешницата Со продажбата на скулптурата „Зајак“ на Џеф Кунс за 91 милион долари на аукција во 2019 годинa, беше поставен рекорд...

Епл-пенкалото и незаменливите токени ја брануваат уметничката сцена

Највлијателни современи уметници на денешницата Кој би рекол дека епл-пенкалото може да има толкава моќ во рацете на еден човек? Да послужи за создавање на...

Од железото на „Макстил“ студентите на ФЛУ направија скулптури

„Макстил“ и Факултетот за ликовни уметности имаат воспоставено континуирана соработка, која постојано се продлабочува со разни активности, како дел од исклучително важната корпоративна вредност...

Слика на Ван Гог за првпат изложена јавно

Сликата на Винсент ван Гог на која е прикажана една улица на Монмартр во Париз, првпат е изложена за во јавноста по повеќе од...

Култура и уметност, исто ама не е исто

Има работи, драги мои, што изгледаат исто, ама не се исто нешто. Има општествени појави што се блиски, но не се од ист вид....

Цветен почеток на второто полугодие во ООУ „Живко Брајковски“

Учениците од 2-2 одделение при ООУ „Живко Брајковски“ во скопската општина Бутел, денешниот прв училишен ден од второто полугодие го започнаа на интересен и...