-0.2 C
Skopje
5.12.2021 - 2:47

Ознака: уметници

Офицерскиот дом наскоро ќе ги прими првите уметници

Денеска градоначалничката на Битола, Наташа Петровска оствари средба со брачната двојка Милица Шперовиќ Рибарски и Кирил Рибарски, основачи и директори на фестивалот на класична...

Еднократна помош од 30.750 денари за 745 естрадни уметници

На денешната, 83-та седница на Владата била донесена одлука за доделување на финансиска поддршка на вкупно 745 естрадни уметници, информираат владините служби. Со помошта како...

Тројца уметници наградени на Биеналето во МСУ

Жирито во состав Ива Димовски (историчарка на уметноста), Велимир Жерновски (ликовен уметник) и Јане Чаловски (ликовен уметник) едногласно одлучи наградата „најуспешен автор и дело“...

Македонски уметници на престижна групна изложба во Рим

Над 50 уметници (Марина Абрамовиќ, Сања Ивековиќ, ИРВИН, Желимир Жилник...), меѓу кои и Ѓорѓе Јовановиќ, Нада Прља, Христина Иваноска и Јане Чаловски, ја препрочитуваат...

Македонските уметници на темата досада

Изложбата „Уметноста на досадата“ на група македонски уметници е отворена до 31 март во градината на сегашната резиденција на ЕУ во Скопје. - Изолацијата што...

Откриени 2.000 загубени дела на жени уметници од ренесансата

Италијанската организација „Унапредување на жените уметници“ успеа да фрли светлина врз заборавениот дел од светот на уметноста на жените, идентификувајќи околу 2.000 дела на...

Четири пијана и гудачки камерен оркестар со чешки уметници

Врвни уметници од Чешка настапија на фестивалот „Охридско лето“, во предворјето на црквата „Света Софија“, со концертот „Бах за Вас“. Концертот го најави амбасадорот...

Виртуелна изложба на младите уметници од Гевгелија

На официјалната фејсбук-страница на Пионерскиот дом во Гевгелија, деновиве се одржа онлајн изложба на Ликовната работилница при Пионерскиот дом, која со оваа активност одбележа...

Уметниците ги претвораат балконите во мини-галерии

Балконите служат за јавен поглед кон приватното. Се чини како да се онаму каде што куќата завршува, а сепак не се. Во својата политичка...

Како уметници и пред оваа состоjба живеевме во полузатворен свет

Фотографот Роберт Јанкулоски, уметник и декан на факултетот за филмски уметности на универзитетот „Еуропа прима“, татко на два сина, во деновиве на пандемија одвреме-навреме...