28.8 C
Skopje
1.8.2021 - 10:52

Ознака: Уметниците

Невообичаените патишта на движење на уметниците

Пандемијата како да ги забрза работите. Го забрза свртувањето на вниманието на луѓето од градот кон бенефицијата што можат да ја добијат од допирот...

Современата сцена на Канада во дијалог со уметниците од Македонија

Годинешната програма на Националната галерија на Македонија почнува со меѓународна изложба, по една година одложување на меѓународните проекти поради пандемијата, со изложбата „Флукс ајдентити“,...

Уметноста на уметниците или уметноста на институциите?

Гледајќи ги уметниците застапени на оваа изложба, „Паник рум или скок во мислењето“, па и опфатот на нивните дела, ќе видиме дека музејот често...

Повеќе од кога било се потпираме на уметниците и писателите

Комесарката Марија Габриел за Наградата за литература на ЕУ Европската Унија и оваа година на 19 мај, овој пат во виртуелниот простор, ги прогласи добитниците...

Уметниците создаваат дела од искуствата во изолација

Веб-страницата „Политико“ контактира десетици уметници низ светот и ги повика да го насликаат она што го гледаат и чувствуваат во услови на пандемијата. Марија...