Ознака: уметница

Има места каде што чувствувам дека времето застанало

Александра Петрушевска Ристовска, визуелна уметница  Новите дела на визуелната уметница Александра Петрушевска Ристовска, слики со празни простори што ги создава од лани, како да ја...

Се плашам дека виртуелното презентирање на културата ќе земе данок кај...

Пред да се случи ова што се случи, сѐ што ќе ми го привлечеше вниманието одев и лично да го видам. Така, на моја...

Сигурна сум дека и 2020 година ќе биде разнолика и богата!

Љупка Делева, уметница Македонската уметница Љупка Делева, која живее и работи во Венеција, во годинава што изминува на ликовната сцена ќе остане забележана и како...

Љупка Делева ги повика уметниците да ѝ помогнат на Венеција

Овој гест не претставува изненадување за оние што ја познаваат Љупка Делева, отворена, храбра уметница, која во разговорот што по овој повод по електронски...

Уметница што им дава душа на црковните храмови

Презадоволна сум од она што го насликав изминатите години и сметам дека ја споделувам радоста со локалните жители чии цркви ги зографисувам, вели Панзова Една...

Мојата уметност не провоцира, туку суптилно протестира

Моника Мотеска, уметница Моите дела се всушност мојот поглед за животот и смртта, за тивкото пропаѓање, но и пресоздавање. Делото „Предизвикувач“, кое е изложено во...

Јапонските галеристи се интересираа за моите дела

Јана Манева Чупоска, уметница Јана Манева Чупоска се претстави на „Арт фер Токио“ со циклусот „Портретирани сеќавања“, а деновиве доби и покана да учествува на...

Создавам мистична атмосфера што прилега на симболите во ликовниот јазик

Александра Ацеска, уметница „Близнакот“ (Дидимус) е наслов на тематската изложба на уметницата Александра Ацеска, што ќе биде отворена вечерва од 20 часот, во ликовната галерија...

Никој не ги продава делата од татко ми

Јана Луловска, уметница Ќерката на доајенот на ликовната уметност Танас Луловски-Тане, по повод неговата актуелна ретроспектива во „Даутпашиниот амам“, укажа дека можеби најважната лекција што...

Џени Севил е најскапата жива уметница во светот

Сликарката Џени Севил, фасцинирана од човечкото тело, е најскапата жива уметница во светот. Откако во почетокот на октомври сликата „Пропед“ во лондонската куќа „Стоби“...