27.8 C
Skopje
17.9.2021 - 15:44

Ознака: уметник

Кој тоа таму пее, слика, мисли… толкува

Аљоша Симјановски Изгубено и обезвреднето е местото на културата во земјава, воопшто, не само во медиумите. Што треба да се случи за еден културен настан...

Приватен миг

Роден во Франција со американско потекло, Марсел Дишан бил едно од седумте деца во семејството, од кои четворица станале успешни уметници. Куќата била полна...

Јапонски уметник создава минијатурни модели секој ден веќе седум години

Јапонскиот уметник Татсуја Танака веќе седум години креира минијатурни модели што прикажуваат настани од секојдневниот живот, со помош на вообичаени предмети за домаќинството, од...

Верувам дека ќе jа надминеме неизвесноста

Можеби околу 60 проценти од уметничките работници во Њујорк се останати без работа во културните сектори, што значи институциите работат со мал капацитет, но...

Портретите потсетуваат дека постоиме едни за други

Сликарот Горан Боев од Кавадарци, говорејќи за своето творештво, укажува дека на публиката и на уметникот во оваа време на пандемија, на разни рестрикции...

Да се занимаваш со уметност, пред сѐ е љубов

Со линорезот со наслов „Гласот на тишината“, графичарот и сликар Срѓан Миќиќ овој месец учествуваше на изложба во Непал, а лани и покрај пандемијата...

Социјалните мрежи станаа глобална галеријa

Методи Исков, уметник Прилепскиот уметник Методи Исков ја користи пандемијата на коронавирусот за создавање ново творештво. Нему експериментирањето во сликарството, односно текстурата што се создава...

Ентони Хопкинс компонираше валцер, а сега покажува каков сликар е

Легендарниот актер Ентони Хопкинс (82) додека е во изолација целосно и се посвети на уметноста, како на музичката, така и на ликовната. Пред неколку дена,...

Бриши го

Семиотиката, како наука за означувањето, нè учи дека бришењето е речиси невозможно, без разлика што компјутерите денес ни ја даваат илузијата на дефинитивно бришење....

Како изгледа орманче за лекови од 2 милиони евра?

Раното дело на светски познатиот уметник Демијан Хирст, орманче за лекови полно со шишенца пилули, ќе се најде на аукција за дури 2 милиони...