Ознака: УКИМ

Првиот академски час на дел од факултетите на УКИМ ќе се...

Утре на факултетите на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје доаѓа уште една генерација студенти, со што се означува почетокот на новата академска...

УКИМ планира онлајн-предавања

Студентите на ФИНКИ веќе слушаат онлајн-предавања од дома. Ефектот од ваквиот начин на учење, според деканот Иван Чорбев, е ист како и од класичниот По...

Jанкуловски: На УКИМ платите ќе се зголемат во согласност со законот

СО КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР ПОСКОРО ЌЕ СЕ РЕАЛИЗИРА ПОКАЧУВАЊЕТО За да се зголемат платите во високото образование oд буџетски средства, постојат два начина - едниот е...

Јанкуловски: Ректорите не се спротивставена страна на универзитетските синдикати

Една од моите обврски како ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје е да водам грижа за материјално-финансиската состојба на сите вработени...

Јанкуловски: На УКИМ платите ќе се зголемат согласно законот

СО КОЛЕКТИВЕН ДОГОВОР ПОСКОРО ЌЕ СЕ РЕАЛИЗИРА ПОКАЧУВАЊЕТО Решивме да формираме синдикат кој ќе биде репрезентативен, а целта ја постигнавме за два дена, период во...

Јанкуловски: Груби невистини се тврдењата за узурпација на академската слобода

Груби невистини претставуваат тврдењата за наводно узурпирање на академската слобода и за притисоците врз Универзитетот за членство во синдикатот на УКИМ, тврди преку соопштение...

Студентите избраа свои претставници во рамки на факултетите

По повеќе од три години, УКИМ распиша и спроведе избори за студентски претставници преку кои гласот на студентите ќе биде слушнат во рамките на...

Кога партискиот интерес ќе стане граѓански

Во вчерашниот, прв дел на темата партискиот наспроти граѓанскиот активизам, ги анализиравме двата активизма: партискиот, канализиран преку политичките партии, и од друга страна граѓанскиот...

Ректорот на УКИМ одликуван со медал од австриската влада

Амбасадата на Република Австрија во нашата земја на свеченоста организирана по повод Националниот празник кој се одржа на 24 октомври оваа година во Македонската...

Донација на книги од Москва и предавање во Рускиот центар при...

Домот на руското зарубежје „А. Солженицин" од Москва ќе донира книги во Рускиот центар при УКИМ, утре во 12 часот, известува руската амбасада во...