Ознака: туризам

Грција се подготвува да прима туристи

Туристите летово се добредојдени да ја посетат Грција, но мерките за социјална оддалеченост ќе останат на сила за да ги заштитат луѓето од коронавирусот,...

Црна Гора очекува туристи во јули и август

Улцињ би можел да биде пожелна дестинација за туристите од регионот по олабавување на мерките за справување со коронавирусот, велат туристичките работници, додавајќи дека...

Италија ќе исплаќа половина од авиобилетите на туристите

Сè повеќе земји во светот се подготвуваат да ги ублажат мерките заради подобрување на состојбата со пандемијата на коронавирус, а еден од најголемите предизвици...

Владата најави антивирусна терапија за стопанството

Обезбедени се вкупно 5,7 милиони евра со кои директно ќе се кредитираат компаниите погодени од неликвидност, односно компаниите чија економска активност трпи од ситуацијата...

Автобусите на „Нехар травел“ вратени откако сопственикот не сакал да го...

На автобуси на туристичката агенција „Нехар травел“ на граничниот премин Блаце не им беше дозволен излез од државата согласно заклучокот на Владата со цел...

Формирана „Македонска асоцијација на туристички водичи и придружници“ 

Новоформираната асоцијација „Македонска асоцијација на туристички водичи и придружници“ (МАТАВП) беше претставена изминатиот викенд, во хотелот „Панорамика“ во Скопје. На свеченоста, претседателот на асоцијацијата Димитар...

Матка останува магнет за туристите

  На околу 15 километри југозападно од Скопје се наоѓа Матка, која со своите геолошки, геоморфолошки, хидролошки, флористички и фунистички карактеристики е едно од најрепрезентативните...

Изложбата „100 години Требениште“ на саемот за туризам во Белград

Народниот музеј од Белград на саемот ја промовираше изложбата „100 години Требениште“, како најава за нејзиното отворање оваа година во српската престолнина Изложбата „100 години...

Интернет-aлатките катализатор во туризмот

Дури 26 проценти од граѓаните на Македонија лани резервирале сместување преку интернет, што, според податоците на „Евростат“ го надминува просекот во ЕУ Расте бројот на...

Зошто топло-ладен однос со гостите и со туризмот

Туристичките работници потврдуваат дека има поголема посетеност на туристи од година на година, но сметаат дека државата треба повеќе да се заложи во популаризирањето...