Ознака: туризам

Угостителски попусти одоко и по национална основа

Наплатувањето исти услуги по различни цени за странските и за домашните гости во Хрватска стана разработена шема, што може да се смета и за (полу)илегална Ценовниците...

Недостигот од сезонски работници го загрозува туризмот

Работата на келнерите на скалата на општествената прифатливост се наоѓа многу ниско, а за тоа придонесува и нехуманиот однос на хрватските работодавци Иднината на хрватскиот...

Нелојалната конкуренција го задушува туризмот

Загуба трпат хотелите и сместувачките капацитети што се легално пријавени, државата, која не си ги прибира средствата од такси за престој и гостите, кои...

Битола со 10.000 евра сака(ла) да го развива туризмот

Времето покажува дека Битола, и покрај разни трибини, стручни форуми, семинари и промоции, не само што нема стратегија за развој на туризмот, туку нема...

Словенија бара 5.000 сезонски работници од земјите во регионот

Словенечките туристички работници во пресрет на туристичката сезона имаат потреба од 5.000 работници од земјите од регионот. Вработување на странски готвачи, келнери и слични занимања...

Визна либерализација и законски промени за поголеми ефекти во туризмот

Здружението бара да се врати релиценцирањето на туристичките агенции, да се воведе банкарска гаранција како услов за давање лиценца, а во законот да постои...