Ознака: туризам

Џафери: Туризмот обединува народи со различни потекла, култури и традиции

Туризмот може да биде корисен затоа што обезбедува финансиски средства и поттик за чување на културната историја, местата на локалното наследство и обичаите. Го...

Македонија и Косово потпишаа Меморандум за развој и промоција на туризмот

Директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, Љупчо Јаневски и претседателот на Унијата за Туризам на Косово, Баки Хоти, денеска потпишаа Меморандум...

Со проектот „Смарт кул тур” до развој на туризмот во Битола...

Со проектот „Смарт кул тур” преземени се чекори за развој на туризмот во Битола и Корча преку реновирање на музејската поставка во археолошкиот локалитет...

Туристичката година е критична и неизвесна, оценува бизнис-секторот

Критична, ризична и неизвесна ќе биде оваа туристичка година. Веќе ги изгубивме рускиот, украинскиот и полскиот пазар, намалени се групите на нашите традиционални посетители...

Туризмот со големи потенцијали, но со мала реализација

Туризмот со своите потенцијали кај нас претставува голема можност за македонската економија, која треба да го искористи како катализатор на нејзиниот раст. Треба подготвени...

Австрија ги има најубавите ски-центри, а Македонија најевтината понуда

Според истражувањето на германскиот туристички портал „Травелциркус“ Седум од 11-те најдобри скијачки центри во Европа се наоѓаат на Алпите, но најевтини се скијачките центри во...

Бектеши: Бројот на туристи зголемен 56,6 % за седум месеци

Мерките на Министерството за економија даваат резултат, туризмот пополека се враќа во нормала. Последните податоци на Државниот завод за статистика покажуваат дека бројот на...

Пандемијата предизвика огромни загуби за светскиот туризам

Ковид-19 ја чини светската економија околу четири илјади милијарди долари во 2020 и 2021 година поради колапсот на меѓународниот туризам. Ова се посочува во...

Очекуваме раст на бројот на домашни и странски туристи

Бектеши во посета на автокампот „Ливадишта“ Министерот за економија Крешник Бектеши заедно со министерот за информатичко општество и администрација Јетон Шаќири, со директорот на Агенцијата...

Во албанските „војни за лежалки“ не се бираат средства

Зголемената конкуренција за користење на плажите во екот на туристичката сезона во Албанија доведе до неколку насилни инциденти, вкучувајќи повеќекратно убиство и подметнати пожари...