Ознака: труд

По три децении, еден поинаков 1 Мај

Меѓународниот ден на трудот, Први мај, оваа година се одбележува во услови на длабока економска и енергетска криза, проследена од пандемијата, воениот конфликт во...

Бугарија, залуден љубовен труд

Можете колку сакате да глумите дипломати и да зборувате за пријателската земја Бугарија, за вашите пријатели во Бугарија, но на крајот од денот, и...

Европскиот пазар на трудот не избира според возраста

Вработеноста кај лицата на возраст од 55 до 64 години, на ниво на Европската Унија, се зголемила со особено брзо темпо во годините помеѓу...

Половина од жените се надвор од пазарот на трудот

Една третина од жените веруваат дека нивната обврска е да имаат деца и да се грижат за домот и семејството, а во заден план...

Тврдината Европа и ксенофобичните Балканци

Доколку погледнеме пошироко на прашањето за мигрантите, ќе дојдеме до заклучок дека ксенофобичноста, за која неоправдано се обвинуваат балканските земји, всушност е „увезена“ од...

Стотици деца од Венецуела жртви на детски труд во Колумбија

Во кампањата за искоренување на детскиот труд во Колумбија во изминатите три месеци откриени се речиси пет илјади случаи на деца кои биле експлоатирани,...