Ознака: трудот

Со една работничка книшка до работа во три земји

Бизнис-асоцијациите даваат силна поддршка за проектот за издавање единствен идентификациски број за работниците од Албанија, Македонија и од Србија, додека од синдикатот се внимателни...

Што ја ограничува апсорпциската моќ на пазарот на трудот

И покрај константното намалување на невработеноста, сега имаме определен проблем со долгорочно невработените лица, оние што треба да се преквалификуваат и со неактивното работоспособно...

Кол­ку обу­ки­те мо­же да го намалат јазот поме­ѓу по­ба­ру­вач­ка­та и по­ну­да­та...

Упатените укажуваат дека за одредени дефицитарни занимања потешко може да се обезбедат работници преку брзо приспособување на работната сила и додаваат дека е особено...

Жените ја губат трката на пазарот на трудот

Најголема разлика на пазарот на трудот постои во стапката на активност, при што се активни само околу 43 отсто од работоспособните жени, додека таа...

Врз чиј грб ќе падне крахот на пазарот на трудот

Образованието што е нефлексибилно кон потребите на бизнисот, неправилната уписна политика во средните училишта и факултетите, недостигот од практикантство и обуки, но и слабиот...

Пандемијата најскапо ги чини најсиромашните

Без да се направат напори за отворање пристојни работни места, без поддршка за најчувствителните социјални групи и без заздравување на најпогодените области на стопанството,...

Пандемијата поттикнува креирање нови работни места?

Македонија, како земја со висока невработеност, и досега се соочуваше со потреба од поголем ангажман на работници, но со здравствено-економската криза што нѐ зафати...

Пазарот на трудот овој пат бара енергична реакција од надлежните

Многу е важно Владата да овозможи едноставен и прецизен начин да изнесе со колку средства, во кои рокови и кои дејности ќе бидат поддржани,...