Ознака: Требениште

Големата изложба „Требениште“ виртуелно и во Белград

Виртуелната изложба е подготвена со експонатите од Народниот музеј во Белград, а ваквиот вид посета се реализира поради пандемијата на коронавирусот, која сѐ уште...

Што сведочат златните маски од Требениште?

Заедничко културно наследство, но различни патишта на етногенезата На изложбата по повод 100 години од откривањето на некрополата Требениште, првпат речиси во целина беше претставена...

Најинтересните предмети од Требениште, покрај златните маски

Во поставката се и сребрените ритони, односно рогови за консумирање вино, кои се произведувале во Мала Азија или тогашна Персија, тука е и исклучителното...

„Сто години Требениште“ – иницијатива која ги тргна разликите и се...

Благородна иницијатива која ги тргна разликите настрана за да се фокусира на нештата што обединуваат наместо на нештата што делат, вака премиерот Зоран Заев...

Картата на Македонија во каталогот за Требениште мора да биде на...

Во поглавјето за местоположбата на селото и на некрополата, на стр. 16, е поместена карта со легенда на англиски јазик. Исечокот е од географска...

Изложбата за Требениште ја дочека Република Северна Македонија

Покровител на јубилејната археолошка изложба, како што беше напоменато вчера, е Владата на Република Северна Македонија Интернационалната археолошка изложба „100 години Требениште“ посветена на стогодишнината...

Ќе ги видиме маските од Требениште од музеите во Белград и...

Преку оваа заедничка изложба на Македонија, Бугарија и на Србија, ексклузивните наоди од ова наоѓалиште, кои денес се изложени во музеите во Софија, Белград...