Ознака: трговска размена

Трговската размена меѓу Македонија и Германија бележи пад од 15 отсто

Трговската размена помеѓу Германија и Македонија во 2020 година бележи пад од 15 отсо во однос на 2019 година, информираат од Делегацијата на германското...

Заев: Пријателството со Чешка ќе го зајакнеме во економијата

Од март оваа година, до оваа моја посета денеска, имало дури пет посети на македонски и на чешки највисоки претставници на двете земји во...

Усвоен мандатот за трговски преговори меѓу САД и ЕУ, Франција против

Министрите на Европската Унија утрово гласаа за отворање на делумни трговски преговори со САД, Франција гласала против, а Белгија била воздржана, јави дописничката на...

Тешко се освојуваат нови пазари во регионот

Простор за соработка има во секоја дејност од стопанството, имајќи ги предвид меѓусебната близина, познавањето на пазарите и долгогодишната традиција на соработка изразена преку...

Трговската размена на Македонија до септември 11,6 милијарди долари

Вкупно 11.640.243.000 американски долари изнесува трговска размена на Македонија за периодот јануари-септември 2018 година. Притоа, на извоз отпаѓаат 5.046.877.000 што е раст од 22,7 отсто во...

Со развој на регионот до повеќе светски пазари

Недоволниот обем на трговска размена со земјите од регионот на ЦЕФТА во голема мера се должи на повеќе прашања што се однесуваат на формалните постапки...

Заев: По ратификацијата на Договорот со Грција очекуваме удвојување на трговската...

Политиките на градење пријателство даваат резултати. Со Република Бугарија само за една година имаме 12 отсто поголема трговија, а верувам дека така ќе биде...

Намалена трговската размена меѓу Македонија и Русија

Податоците кои ги добивме од Русија покажуваат дека е намалена трговската размена меѓу Македонија и Русија, изјави извршниот директор на Македонско-руската стопанска комора Дејан...