Ознака: трговија

Охридско Езеро како коридор за недозволена трговија и шверц

Со години Охридско Езеро од страна на некои граѓани од двете страни на границата се користи за нелегални инкриминирани активности. Тоа е релативно лесна...

Зелени коридори за транспорт на примарните производи

Владата денеска на седница ја разгледа и ја усвои информацијата за регионалните и ЕУ-активности со цел олеснување на транспортот и трговијата на стоки по...

Посредување за работа или трговија со луѓе

Посредувањето во последниве години е многу изразено, а токму тоа ги наведува луѓето да мислат дека тука има нешто што не е во ред,...

Се укинува Законот за трговија на зелените пазари

Со 50 гласа пратениците го подржаа предлогот на Министерот за економија Крешник Бектеши, кој побара по скратена постапка да престане да важи Законот за...

Бектеши: Законот за трговија на зелените пазари ќе престане да важи,...

Владата го усвои предлог-законот за престанување на важноста на Законот за трговија на зелените пазари. Како што изјави министерот за економија, Крешник Бектеши, законот...

Заев на трилатерална средба во Нови Сад

Во Петроварадинската тврдина во Нови Сад ќе се одржи трилатерална средба помеѓу премиерот Зоран Заев, претседателот Александар Вучиќ и шефот на албанската влада, Еди...

Европа е во тесно, но нема муниција да возврати на американските...

Блумберг Односите на Европа со САД беа ставени на тест за максимална издржливост со надворешната политика „Америка на прво место“ на претседателот Доналд Трамп. Но...

Балканската трговска војна не доаѓа изненадно?

Македонските министри за економија и земјоделство заедно со директорите на Агенцијата за храна и на Царинската управа се очекува денеска да упатат одговор на...

Конкурентска способност во земјоделството

Земјоделскиот сектор е еден од најзаштитените и силно регулирани сектори во многу земји и особено во ЕУ и некои други развиени земји. Таквата положба...

Може ли Европа да стане глобална сила?

Како нов шеф на европската дипломатија, шпанскиот министер за надворешни работи Жозеп Борел ќе има можност да го реформира пристапот на ЕУ кон надворешната...