Ознака: Трајче Кацаров

Лектира за време на грип

Мето од петто толку многу ја засака книгата што по завршувањето на пандемијата ја замоли да го научи да лета. „Ќе научиш да леташ...

Писателот треба да стои зад својата реч како зад штит

Главниот и одговорен уредник на „Стожер“, Трајче Кацаров, упати реакција по повод писмото на Ефтим Клетников во кое поетот го објави неговото истапување од...

Претставена „Приказна за мачорот Ал“ од Трајче Кацаров

Во центарот за култура „Бели мугри“ во Кочани минатата среда се одржа првата промоција на сликовницата „Приказна за мачорот Ал“ од авторот Трајче Кацаров,...

Oд бележникот на писателот Трајче Кацаров

Необична желба (Вообичаено, кога Руме се враќа од училиште мајка му го прашува како ги поминал часовите. Приближувањето на новогодишните празници ги наведува луѓето најмногу...

Во слава на Хлестаков

Кон претставата „Ревизор“ на дипломираните студенти на ФДУ во класата на Мими Таневска Србиновска Хлестаков е симбол за вечниот живот на земјата. Хлестаков не лаже,...

Трајче Кацаров го потпишуваше својот најнов роман

Денеска на пладне во книжарницата „Матица ексклузив“, во центарот на Скопје, познатиот македонски писател Трајче Кацаров го потпишуваше својот најнов роман „Како станав Амадеус“. Средбата...

Од бележникот на писателот: Трајче Кацаров

Волшепствата на мама Во целиот свој работен век, мajка се жалеше како во Предарата „Македонка“ сместена на крајот од градот ѝ било тешко додека ги претворала деновите во ноќи и ноќите во...

„Како станав Амадеус“ – нов роман на Трајче Кацаров

Романот „Како станав Амадеус“ е најново дело на македонскиот писател Трајче Кацаров. Станува збор за краток роман, во кој авторот не го напушта веќе...

Нивелирањето на платите во културата без критериум

Уравниловката во културните институции, или нивелирањето на платите, на која се согласи актуелната власт, претставува една од нивните поголеми грешки во работењето. Таа, сама...

Деца од ОУ „Коле Неделковски“ другаруваа со писателот Трајче Кацаров

Љубопитните деца го бомбардираа Кацаров со своите интересни прашања, на кои тој даваше исто така инспиративни одговори. Така, дознавме дека „Не паркирај гаража“ тој...