-1.2 C
Skopje
25.1.2022 - 14:03

Ознака: транспарентност

Министерствата, Владата и општините со мало подобрување во транспарентноста

Активната транспарентност на министерствата, Владата и на општините за 2021 година во однос на минатата година е подобрена за 5 процентни поени, односно од...

Договорите за вакцини се чуваат во тајност, и покрај огромните вложувања...

Кампањите и некои политичари тврдат дека е потребно повеќе информации да ѝ се достапни на јавноста Автор: Донато Паоло Манчини Фајненшл тајмс На почетокот од годинава, Сандра...

МОСТ забележал подобрување на транспарентноста на Собранието

Транспарентноста на собраниските комисии се зголемила за повеќе од двапати, но таа не е конзистентна, односно има периоди во кои значително флуктуира, оцени граѓанската...

Поповски: Властите не се мешаат во работата на медиумите

ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА СЛОБОДАТА НА МЕДИУМИТЕ Состојбата во медиумскиот простор се подобрува, но има уште многу да се сработи. Тоа е клучен заклучок...

Детските болести на граѓанскиот активизам кај нас сѐ уште не се...

Поаѓајќи од барањата за транспарентност и увид во процесот на донесување на предлог-законот за специјалното јавно обвинителство, преку заложби и активности за дислокација на...

МФ: Измени на Законот за јавен долг со цел поголема транспарентност

Поголема транспарентност, усогласување со меѓународните практики и поголем креидбилитет кај меѓународните институции и инвеститори се очекуваните ефекти од измените на Законот за јавен долг...

Христоски: Крушево е најтранспарентна општина со зголемен број туристи

Крушево бележи зголемена туристичка понуда, поголема транспарентност и повеќе инфраструктурни зафати за нешто повеќе од една година, констатираат во крушевската локална самоуправа, а пренесува...

За транспарентност многу се говори, но таа малку се гледа

Транспарентноста во Македонија во 2018 година за трошење на народните пари сѐ уште била на ниско ниво, при што во голема мера недостига и...

Тевдовски: Исплатите од државната каса ќе станат транспарентни

До крајот на годината граѓаните ќе можат да ги видат исплатите од државната каса. Секој потрошен денар ќе биде објавен, истакна министерот за финансии...

Се проширува обврската од алатката за транспарентност

Владата ја проширува обврската од алатката за транспарентност на околу 50 органи во состав на министерствата, јавни претпријатија и акционерски друштва во државна сопственост,...