Ознака: традиција

Металург ја продолжи традицијата, нови првотимци од младинските редови

Префрлањето ракометри од младите категории во првиот тим, нешто што е еден вид традиција во Металург, доволно зборува за посветената работа на тренерите и...

Ќе им простиме ли?

И покрај тоа што Прочка е ден за простување, барем на овој ден и барем на миг вреди да се замислиме и да се...

Како останавме без вредните дела на Мартиновски и на Личеноски

Тогаш моќната скопска буржоазија нарачувала мурали за своите палати, а тоа го правеле и припадниците на средната класа, лекари, инженери, професори. Два големи мурала...

Празничен англиски фудбал за традиција и за уживање

Фудбалските мечеви еден ден по Божиќ во Англија не се многу променети од 1960-тите и уште се сметаат за едни од најдобрите моменти, ако...

Суеверијата немаат никаква врска со христијанството

Свештениците на Македонската православна црква-Охридска архиепископија последните години, и јавно но и преку социјалните медиуми, постојано апелираат на христијанско и црковно чествување на празниците...

Правењето сливова ракија – традиција што не запира

Не паметиме дали некогаш сме добиле попивка и побистра сливова ракија од онаа што ја добивме оваа есен, вели Цане Ѓорѓијоски од селото Лавчани Жителите...

Со „Нитка“ младите преку плетење ја оживуваат заборавената традиција

Публиката ќе има можност да ги види финалните производи на „Модниот викенд“, кој ќе се одржи од 1 до 3 ноември во Музејот на...

Илинден – клучен настан во колективната меморија

Идентитет, меморија, заборав (4) Како да се напушти и да се изрази сомневање за некои личности од илинденскиот период (1903) дека не биле со јасна...

Бела чума, црна иднина

Сите примери само покажуваат дека младите од Македонија заминуваат и поради нефункционалната држава, поради нефункционалниот систем, лошиот здравствен и образовен систем, неодговорноста на институциите,...

Прогонувани од демоните на минатото

Од една страна, регионалниот филм е своевидна егзотика за пошироката европска и светска публика, но од друга, темите со кои се занимава укажуваат на...