Ознака: Томислав Османли

Излезе „Парадоксикон“ од Томислав Османли

Во издание на „ВиГ Зеница“ се појави збирката раскази и новели насловена „Парадоксикон“, која е најнова книжевна творба на писателот Томислав Османли. Таа го...

Драма на Османли објавена во списанието „Екерман“

Во најновиот број за јануари-февруари 2020 г., на престижното електронско списание за литература „Екерман“, кое се појавува во Србија, објавен е драмскиот текст „Двајца...

Објавени две нови драми од Томислав Османли

Книгоиздателството „ВиГ Зеница“ од Скопје ја објави книгата „Нови драми“ од македонскиот прозаист и драмски автор Томислав Османли. Книгата содржи две пиеси, едната со...

Врвни оцени за романот „Зад аголот“ на Томислав Османли

„Сложениот роман на Томислав Османли го одликуваат префинет, отмен стил, мудро осмислени долги реченици, за чија убавина на српски секако е заслужен и преведувачот“,...

„Каприча“ на Томислав Османли објавена на српски јазик

Издавачката куќа „Прометеј“ од Нови Сад ја објави книгата „Каприча“ на нашиот писател Томислав Османли, чие македонското издание се појави во издание на „Магор“...

За книгата „Океан од слики“ на Томислав Османли

(Скопје: „Авант прес“, 2018) Најновата прозна книга на Томислав Османли, „Океан од слики“ (раскази и каприча), е компонирана како своевиден меланж од постапки, жанрови и...

Интервју со Османли во белградски „Данас“

Повод за содржајниот разговор со нашиот автор се позитивните одгласи кон романот „Зад аголот“ во Србија. Преводот на нашиот роман, означен како „дело со...

Книга раскази за Скопје на Томислав Османли

Под насловот „Тајното братство на носталгичарите“, деновиве излезе од печат уште една збирка раскази на Томислав Османли. Станува збор за богат избор од кратки...

Промоција на книгата раскази „Океан од слики“ од Томислав Османли

Книгата раскази „Океан од слики“ од Томислав Османли вечер ќе биде промовирана во Културно-информативниот центар-Скопје. Делото го издаде издавачката куќа „Магор“ од Скопје. Книгата ќе...

Промоција на книга раскази од Томислав Османли

Промоција на книгата раскази „Океан од слики“ од Томислав Османли, издание на „Магор“, ќе се одржи утре во „Салон 19:19“ со почеток во 19.19...