Ознака: технологии

Кој предничи во светот во однос на вештачката интелигенција

Американските функционери не можат сериозно да зборуваат за националната безбедност и за обезбедување на иднината, ако мислат да продолжат да ги третираат цивилните и...

Дали соларното геоинженерство може да се користи како оружје?

Треба да се отфрли претпоставката дали соларното геоинженерство може да се користи за други цели освен примарната, а светот повеќе да се фокусира на...

Либералните демократии најмногу користат технологии за надзор

Голем дел од државите низ светот сега целосно или делумно користат кинеска технологија за надзор заснована на вештачка интелигенција, вклучувајќи ја технологијата за препознавање...

Претставени можностите на четвртата индустриска револуција

„НОВА МАКЕДОНИЈА“ ВО САНКТ ПЕТЕРБУРГ Новите можности што ги нуди четвртата индустриска револуција (позната и како „индустрија 4.0“), работните места во дигиталната ера, автоматизацијата на...

Понови информации за електронските цигари

Јас лично не знам колку овие цигари се модерни и достапни кај нашите млади луѓе. Но, еве, овој напис нека ги потсети на штетите...

Научниците развиваат технологии за трансфер на умот

Трансфер на умот, емулација на целиот мозок или копирање на умот се поимите со кои се објаснува хипотетички футуристички процес на скенирање на менталната...

Дигитална трансформација на светот

Од некои преценети од други драстично потценети, новите технологии како виртуелната реалност (или ВР) и аугментираната реалност (АР) оставија трага што ја менува перцепцијата...

Какви нови технологии ќе се развиваат во следните години?

Често напредокот во технологијата отвора нови врати за креативни решенија на фиктивните идеи кај научниците што стануваат реалност. Со текот на времето може да...

Социјализам за богатите?

Подготвиле: Игор Даниловиќ и Владимир Мијановиќ Економските политики што беа усвоени од Британија и од САД во 1980-тите доведоа до огромно зголемување на нееднаквоста и...

Дигиталната диктатура – политички систем на иднината

Како глобализацијата ги стави во своја функција брзорастечките технологии Процесите на глобализација во последниве децении, како и промената во глобалната распределба на моќта, ја соочија...