Ознака: тевдовски

Невработеноста под 20 отсто на крајот на 2018, раст за 3,7...

Последниот квартал од минатата година одбележан со пад на невработеноста на 19,4 отсто, најниско ниво досега, а истовремено растот на БДП изнесуваше 3,7 проценти....

Инвестирани три милиони евра за капитални проекти во 27 општини преку...

Има одлична реализација од преку три милиони евра инвестиции само од почетокот на годинава преку Проектот за подобрување на општински услуги – МСИП, што...

Тевдовски: Наскоро ќе стартува платформата за отворен трезор

Министерот за финансии, Драган Тевдовски, беше говорник на настан во организација на Светска банка и Корејскиот национален фонд (КТФ) на тема „Mожности за обезбедување...

Тевдовски: До 2016 година долгот беше галопирачки, ние го стабилизиравме

За разлика од периодот од 2008 до 2016 година кога јавниот долг беше брзорастечки, галопирачки, и се зголеми од 23 проценти од БДП на...

Тевдовски: Имплементиравме најмногу препораки на ЕК за економски реформи

Министерот за финансии Драган Тевдовски, кој во Љубљана учествува на конференцијата „Кон подобрени структурни реформи и фискални рамки“, истакна дека Република Северна Македонија е лидер...

Kомплетирана првата транша од 100-те милиони евра евтини кредити од ЕИБ

Со 15 милиони евра евтини кредити од Европската инвестициска банка – ЕИБ, ќе се поддржат инвестициите на 39 мали и средни фирми, кои првично...

Тевдовски: Преку 30 милиони евра за локални проекти во Битола

Министерот за финансиии Драган Тевдовски најави повеќе локални проекти за општина Битола, за време на трибината која денеска се одржа во овој град со...

Тевдовски: Овозможивме европски камати за „Купи куќа, купи стан“

Проектот „Купи куќа, купи стан“ никогаш не беше прекинат, но сега значително ги подобруваме условите под кои граѓаните, а најзначајно е намалувањето на каматната...

МФ: Минатата година фирмите добиja 23,1 милијарди денари поврат на ДДВ

Заклучно со декември 2018 година, Министерството за финансии изврши поврат на ДДВ на фирмите во висина од 23,1 милијарда денари или 375,6 милиони евра....

Тевдовски: Годинава стартува Регистарот на вистински сопственици на фирми

Годинава ќе стартува регистарот на вистински сопственици со кој ќе се евидентираат физичките лица, сопственици на правни субјекти кои ги поседуваат или контролираат  фирмите,...