Ознака: тевдовски

Тевдовски: Овозможивме европски камати за „Купи куќа, купи стан“

Проектот „Купи куќа, купи стан“ никогаш не беше прекинат, но сега значително ги подобруваме условите под кои граѓаните, а најзначајно е намалувањето на каматната...

МФ: Минатата година фирмите добиja 23,1 милијарди денари поврат на ДДВ

Заклучно со декември 2018 година, Министерството за финансии изврши поврат на ДДВ на фирмите во висина од 23,1 милијарда денари или 375,6 милиони евра....

Тевдовски: Годинава стартува Регистарот на вистински сопственици на фирми

Годинава ќе стартува регистарот на вистински сопственици со кој ќе се евидентираат физичките лица, сопственици на правни субјекти кои ги поседуваат или контролираат  фирмите,...

Од годинава сите царински декларации ќе се поднесуваат електронски

Годинава сите царински деклариции и акцизни документи ќе се обработуваат електронски, истакна министерот за финансии Драган Тевдовски за време на денешната посетата на Царинската...

Тевдовски: Намалување на каматата и забрзувањето на проектите ќе ја раздвижат...

Намалувањето на основната каматна стапка од страна на Народната банка на Република Македонија, заедно со забрзување на проектите од страна на државата според министерот...

Тевдовски: Ќе се опремуваат училишта, студентски домови, факултети, а не кабинети...

Министерот за финансии Драган Тевдовски денеска на прес-конференција во Министерството за финансии појасни дека средствата во Предлог-буџетот предвидени за набавка на мебел не се...

Заев: Време е да се испорачуваат економски резултати

Пред нас е економска година во која парите на народот уште повеќе ќе одат во проекти за поддршка на граѓаните од сите категории, особено...

Буџет 2019: Повисоки плати за лекарите, наставниците, одбраната…

Пари за повисоки плати во здравството, образованието и одбраната, повеќе пари за реформите во социјалната и детската заштита и пензискиот систем, како и средства...

Славески: Прогресивниот данок ќе ја зголеми даночната евазија и ќе влијае...

Не само што ќе биде погоден бизнис секторот односно претпријатијата во Република Македонија зголемувањето на данокот директно ќе се одрази на платите на вработените...

Владата воведува прогресивен данок

Владата воведува прогресивен данок, а како праг на одданочување ќе се зема приходот од 90 илјади денари за што ќе се плаќа дополнителен данок...