15.8 C
Skopje
26.10.2021 - 18:05

Ознака: татковина

СТИХОВИ НА МАКЕДОНСКИТЕ ПОЕТИ ЗА РОДИНАТА

Дар од Македонија Денот шири топли раце да нѐ гушне, да нѐ злати, Сонце грее, пушта зраци, нежен поздрав да ни прати. Кај што грми да се смири кај е...

Mакедонската интелигенција носи најголема одговорност за положбата во која денеска се...

Изјава на Мисирков од 1925 година Пишува: Блаже Миневски „Јас сум Македонец, со македонска свест, и како таков имам свое македонско гледиште врз минатото, сегашноста и...

Само јазикот нѐ приближува до идеалната татковина

Стогодишнината од раѓањето на великанот Блаже Конески заслужува, покрај Семинарот за македонски јазик, литература и култура, и сите актери на културниот, академскиот и општествениот...

Програмите трасираат различни патишта до побезбедна татковина

Во изборните програми на македонските партии за претстојните парламентарни избори има низа различни приоди за тоа што треба да направат институциите и идната власт...

Татковина или смрт!

Први мај мина, а претстои денот кога се чествува Гоце. Се чувствувам како Везилката: како да создадам проста и строга колумна, која ќе каже...

Семејството е татковина на љубовта

проф. д-р Кирил Темков Свадбите се едни од најважните и највеселите средби на луѓето. На младенците им се посакува среќа, им се упатуваат искрени желби...

Ехото на татковината

Дали си во татковината или си некаде далеку по светот, дење или ноќе, секогаш си во дослух со чувствата и копнежот по родниот крај,...

Поетско читање „Јазикот е нашата татковина“ во чест на Блаже Конески

Друштвото на писатели на Македонија (ДПМ) организира поетско читање на кое поети од различни генерации ќе ја искажат својата почит кон ликот и делото...

Не смееме да допуштиме лекомисленост во врска со јазикот!

За нас повеќе отколку за многу други народи во светот, јазикот претставува, со сѐ што е на него создадено, како говорен и пишуван текст,...

За Брендон и за Брук Македонија е втора татковина

Брендон Филиповски е роден во Австралија, но има македонски корени. Првпат земјата на своите предци ја запознал на 19 години и тогаш си ветил...