17.2 C
Skopje
18.6.2019 - 1:27

Ознака: Таки Фити

Таки Фити: Неопходни се длабоки реформи во образовниот систем

Неопходни се длабоки реформи во образовниот систем во државата, подобрување на законската рамка што го регулира организирањето и дејствувањето на партиите, неопходна е демократизациајта...

Димитров: Од нерешениот спор со Грција најголема штета трпиме ние

Кој ја трпи најголемата штета од нерешавањето на спорот со Грција? Ниту САД, ниту Русија, ниту Европа, ниту Германија, ниту, пак, Грција. Штетата е...

МАНУ реагира на незаконското спроведување на спогодбата со Грција

Академијата реагирала до Владата дека спогодбата од Мала Преспа не е правосилна без потпис на указот од страна на претседателот на државата и нејзино...

Фити: Намалените прогнози за економски раст се должат на новата политичка...

Прогнозите за намалување на економскиот раст (2,5 отсто според Светска банка и 1,6 отсто според ММФ) се очекувани и се должат на оваа миниполитичка...

Можно ли е МАНУ да се преименува во АНУСМ

МАНУ има свои ставови за прашањето за името, уште од 1992 година до денес, т.е. до моментот кога преговорите навлегоа во критична фаза. И...

Матеја Матевски – величина што ги надмина границите на нашата земја

Една од најмаркантните и најстамените фигури на современата македонска поезија, човек со фасцинантна уметничка ерудиција, кој зад себе остави грандиозно дело, раскошна дарба и...

Фити: Јазикот во ОН мора да остане македонски

Македонскиот јазик e одамна кодифициран, постои, тој не може да исчезне, тоа е вековна традиција.  Во тој контекст посебно битно е што македонскиот јазик...

Фити: Оставрлив е економски раст од 3,2 отсто годинава

Остварлива е стапката на економскиот раст на земјава од 3,2 отсто за оваа година, иако ММФ и Светска банка деновиве излегоа со проекција дека...