Ознака: СФРЈ

Дејтонскиот договор ја прекина војната, но не создаде услови за живот

25 години од спогодбата која донесе мир во БиХ Охрабрен од мировниот договор постигнат меѓу завојуваните страни со посредство на САД пред 25 години, Јусуф...

Филипче да означи јуриш против короната

Наместо да го сопрат и изолираат коронавирусот, повеќе држави во светот, вклучувајќи ја и Македонија, одлучија да ги сопрат и изолираат единствено луѓето. А...

Загадениот воздух ја поврзува поранешна Југославија

Сараево, Белград и Скопје изутринава се меѓу најзагадените градови во светот. Главниот град на Босна и Херцеговина, утрово е второрангиран на листата на најзагадени...

Денот на Републиката живее низ сеќавањата

Дваесет и деветти ноември – Денот на Републиката беше еден од најголемите државни празници во поранешна Социјалистичка Федеративна Република Југославија (СФРЈ) и денеска живее...

Србија неовластено трошела од доларите на СФРЈ

Во рамките на процесот на сукцесија од поранешната СФРЈ, хрватската држава од Србија побарува 148,5 милиони долари што илегално биле потрошени од српската страна....

Да се прашуваа кошаркарите, немаше да има војна во Југославија

Во Сплит денеска се промовираше книгата „Првопластика“, која беше искористена за одбележување на 20-годишнината од првиот европски трофеј на кошаркарскиот клуб Југопластика, со победата...

Македонскиот народ ќе пропадне заедно со Југославија!

Викендов се навршија осум години од смртта на еден врвен интелектуалец, македонски политичар и дипломат, Лазар Мојсов. Во декласифицираните документи на британската тајна служба,...

И по 30 години имотот на СФРЈ сѐ уште е неподелен

За да се сфати тежината на случувањата со поделбата на имотот на поранешна СФРЈ, експертите го посочуваат фактот дека имотот на некогашна Австро-Унгарија до...

Ова ни е ОБРАЗ… ОБРАЗ ОВА НИ Е… ОБРАЗОВАНИЕ

Учебникарите (советниците, експертите... од увоз) ќе продолжат да внимаваат да не се менуваат учебниците по историја и случајно да не се подигне погрешен споменик...

Приговор на совеста

Има една реченица што е поврзана со темата и може да се прочита на која било одлука, решение на некој орган, а која гласи:...