Ознака: судии

Судиите ќе протестираат ако не бидат усвоени законските измени за платите

Управниот одбор на Здружението на судиите бара целосно исполнување на барањата дефинирани во Стратегијата и Предлог-активностите за реализација на Стратегијата за подобрување на материјалниот...

Судскиот совет разреши петмина судии

Судскиот совет на денешната седница постапуваше по трите предмети за утврдување одговорност кај судии за кои Советот за жалби при Врховниот суд ги укина...

Брнз: Судството мора да биде ефикасно и независно

Судството мора да ја демонстрира својата независност. Судскиот совет неодамна усвои нова методологија за оценување на работата, но сепак, тој не е целосно имплементиран,...

Кацарска: Со истекот на мандатот на уште еден судија во декември...

Со истекот на мандатот на почетокот на декември годинава на судијата Вангелина Маркудова ќе настане блокада на Уставниот суд, изјави претседателката на Уставниот суд...

Џафери: Поради опструкции Собранието во моментов не може да избере уставни...

Се опструира работата на Комисијата за избори и именувања и во моментов Собранието не може да избере уставни судии и да овозможи непречено функционирање...

Кацарска бара од Џафери итно да се изберат уште четворица уставни...

Претседателката на Уставниот суд Добрила Кацарска денеска испрати писмо до претседателот на Собранието, Талат Џафери во кое изрази загриженост за состојбата со намалениот број...

Се брани ли Уставот без уставни судии?

Едно одговорно општество не смее да си допушти Уставниот суд, највисоката институција за заштита на законитоста и уставноста, како и за заштитата на слободите...

Маричиќ: Политичарите, но и дел од судиите и обвинителите треба да...

Интересот на граѓаните е да има функционални институции, а за тоа мора и политичарите, но дел и судиите и јавните обвинители да преземат одговорност,...

Авганистанските судијки стравуваат од криминалците кои ги суделе

Некогаш столбови на правата за жените и заштитници на маргинизираните групи, Авганистанките кои работеле како судии денес се принудени да бегаат од постојаната опасност...

Црвенковска: Намалувањето на бројот на судии штетно ќе се одрази врз...

Пред Судскиот Совет стои предизвикот за кадровско пополнување на судовите, како со судии, така и со администрација, особено заради фактот дека следува период во...