19.8 C
Skopje
22.6.2021 - 4:17

Ознака: Студија

Во колкава мера е опасен коронавирусот и откако ќе се прележи...

Истражувањето, кое опфатило 50 илјади пациенти хоспитализирани поради ковид-19, покажало дека коронавирусот и на преживеаните им остава сериозни здравствени последици ОПСЕЖНА НАУЧНА СТУДИЈА НА „БРИТИШ...

Четирите најризични фактори при инфекција со коронавирус

Според последното научно истражување во Америка, дури две третини од хоспитализираните биле лица со прекумерна тежина, лица со висок крвен притисок, дијабетичари и лица...

Универзална вакцина за сите мутации на коронавирусот

Хрватската медицинска и воопшто научната јавност, деновиве со особено внимание го следат развојот на настаните за откривањето универзална вакцина за сите мутации на коронавирусот....

Корона-кризата многу повеќе ги засегна жените отколку мажите

Студија на Институтот за општествени и економски истражувања при Универзитетот во Есекс Не е само борбата за откривање вакцина тоа што ги измачува експертите, туку...

Вештачката интелигенција може да изврши проценка на карактерот преку селфи-фотографија

Технологијата за препознавање на лицето може да изврши проценка на какактеристиките на една личност преку анализа на селфи-фотографиите, тврди студијата од истражувањата на два...

Комбинација на три лека покажала ветувачки резултати во студија

Комбинацијата на три антивирусни лекови помага да се ублажат симптомите кај пациентите со лесна до умерена инфекција на коронавирус, покажуваат резултатите од една мала...

Мачките се подложни на ковид-19 и може да се заразат меѓусебно

Студијата спроведена од научници од кинескиот Институт за ветеринарно истражување во Харбин, Кина, покажа дека мачките се подложни на ковид-19 и може да се...

Ново истражување фрла светлина врз механизмот за размножување на ковид-19

Според ново истражување, шилците, или „круните“ на новиот ковид-19, со кои тој се прицврстува на клетките пред да почне да се размножува во човечкиот...

Германска студија покажа дека коронавирусот не може да опстои во воздухот

Ширењето на коронавирусот во Германија, но и во светот, предизвикува несигурност и неизвесност кај граѓаните, но охрабрувачки вести пристигнуваат од Центарот за вирусологија во...

Знаковните јазици се развиваат исто како и говорните јазици

Знаковните јазици се богати и комплексни исто како и говорните јазици. Лингвистите ги проучуваат знаковните јазици со години, а утврдено е дека тие ги...