Ознака: Студенти

Вртење во круг – дефиниција за напредок

Неодамна во рамките на одбележувањето на Денот на Европа се реализираа низа настани, меѓу кои и Ораторски натпревар на темата „Mојата порака за подобра...

Инциденти меѓу полицијата и студенти во Солун

Студент е сериозно повреден, а според дел од грчките медиуми го загубил слухот на едното уво, откако бил удрен со шок бомба од полицијата...

Повеќе од 200 студенти го изучуваат македонскиот јазик во странство

Сега постојат девет лекторати каде што се изучува македонскиот јазик, а во десет држави се студира македонски јазик. Најсилни лекторати имаме во Истанбул и...

Зголемен бројот на млади што ги интересира македонистиката, но можеме и...

Откако ќе дипломираат, не можат лесно да се вработат, недоволно се почитува Законот за македонски јазик, па лектори нема вработено ниту во државни институции,...

Ходаи: Да се демонополизира високото образование, ректорите да им служат на...

Како претставници на граѓанскиот сектор, сметаат оти образованието е столб на едно општество, и како такво треба да го има сето внимание на институциите...

За маките на најдобрите студенти

Во почетокот на писмово испраќам срдечен поздрав до Кате Антевска и Ѓоко Здравевски, најдобрите студенти од своите генерации. Тие се убав пример на извонредни...

Во слободен пад бројот на ученици, средношколци и студенти

Според податоците на Државниот завод за статистика, за десет години имаме 30 илјади основци помалку, 22 илјади средношколци помалку и речиси 10 илјади студенти...

Лондон е најдобриот град за странски студенти

Градот во кој се студира може да има огромно влијание не само на времето на студентите поминато на факултет туку и на нивното искуство...

Од денес аплицирање за субвенциониран студентски оброк – студентите може да...

Субвенционираниот студентски оброк е системско решение уредено со закон, со кое  младите добиваат по 2.400 денари 9 месеци во годината, средства наменети за купување...

Ангеловска-Бежоска до студентите: Дигитализацијата ја обликува иднината на работните места

Новите технологии создаваат нови работни места и потреба за нови квалификации и вештини. Важно е во текот на студиите, младите професионалци да се стекнат...