Ознака: странство

Повеќе од 200 студенти го изучуваат македонскиот јазик во странство

Сега постојат девет лекторати каде што се изучува македонскиот јазик, а во десет држави се студира македонски јазик. Најсилни лекторати имаме во Истанбул и...

Дали Македонија се потпира доволно на пријателите од странство

Позитивните пораки што доаѓаат од лица што се докажани пријатели на Македонија недоволно се искористуваат во нашата дипломатија, за разобличување на невистините, клеветите и...

Македонските лекари си заминуваат и во пандемија – кои се нивните...

Хрватска е една од дестинациите каде што заминуваат лекарите и медицинарите, а одат и во Германија, Швајцарија и скандинавските држави, каде имаат поголеми шанси...

Нашинците кон Македонија лани испратиле 361 милион евра – најмалку во...

Македонија има најмал одлив во регионот на дотации кон надвор Дијаспората во текот на 2020 година испратила 361 милион евра, што е околу 3,4 проценти...

Сѐ помалку наши градби во странство

Во последните години македонската градежна оператива сѐ помалку е присутна на странските пазари. Во 2010 година вредноста на извршените градежни работи изнесувала 2,4 милијарди...

Разбиена група што крадела и во странство продавала македонско културно наследство

Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција, по неколкумесечна предистражна постапка, донесе наредба за истрага против осум лица, кои се занимавале со...

Високата корупција ги брка младите во странство

Ако порано главната причина за иселување на луѓето беше неможноста да се најде слободно работно место, а уште помалку и добро платено, сега како...

Десет најскапи градови за работа во странство

Според еден извештај на „Мерсер“, Ашхабат во Туркменистан е најскапиот град на планетата за странски работници. „Мерсер“ рангираше 209 града врз основа на споредбените...

Наши истакнати личности во странство ќе добијат МКарта

Наши истакнати личности во странство ќе добијат МКарта со која ќе добијат одредени бенефиции како слободен влез на културни настани, музеи и галерии, олеснето...

Дали вакцинирањето во странство е прифатлива опција за граѓаните

Во мини-анкетата за граѓанската перцепција на темата „вакцини“ што ја спроведе „Нова Македонија“ на повеќе од стотина граѓани, два моменти од одговорите на граѓаните...