0.8 C
Skopje
26.10.2021 - 4:30

Ознака: странски

Признаваме ли на отворена сцена недостиг од способност, знаење и умешност?

Во Македонија стана навика да се бараат услуги од странски истражители во сите поголеми случаи од големо значење и интерес за државата, почнувајќи од...

Со поквалитетна сообраќајна инфраструктура до странски пазари

Поврзаноста со квалитетна инфраструктура со другите земји од регионот е многу битен фактор, особено во периодот кога нашите компании ќе треба да ги вратат...

Секнуваат ли странските директни инвестиции?

Влијанието на кризата од ковид-19, но и политичката нестабилност во изминативе години имаат удел во намалувањето на странските инвестиции во нашата држава, иако и...

Публиката претпочита странски автори, но сè поголем замав земаат и домашните

Изборот за книга на годината секоја година традиционално ќе се одржува во ноември Деновиве од 10 до 20 ноември се избира книга на годината. Станува...

Европа не сака да дава помош за странски компании

Европската Унија има во план да ја заостри својата заштита од субвенционираните странски компании. Toa во превод би значело цврсто зголемување на напорите за...

Пасоши за странски државници осудени за криминал

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, е изложен на критики од опозицијата затоа што им се доделува српско државјанство на странски високи функционери, кои во...

Над 30 странски поети доаѓаат во Струга

Подготовките за 58-то издание на „Струшките вечери на поезијата“ се во завршна фаза. Покрај добитничката на „Златниот венец“, познатата романска поетеса Ана Бландијана, како...

Домашните компании очекуваат поддршка од странските

Oдржливиот развој на домашните компании треба да се креира само преку квалитетно образование, кое ќе создава потребни индустриски и технички профили. Системот на финансирање...