12.8 C
Skopje
23.9.2021 - 11:00

Ознака: стопанство

Бесими: Приходите повисоки за над 14 проценти, средствата ќе се насочат...

Навистина добрата наплата на давачките во буџетот од почетокот на годината, овозможија да се издвојат дополнителни средства за мерки за поддршка на стопанството и...

Дали во услови на кризна состојба полесно се испорачува помош за...

Деактивирање на мерките за здравствена безбедност, но сѐ уште е во сила кризната состојба Епидемиолошката состојба со ковид-19 во земјава е стабилна и дозволува олабавување...

Вакцината го штити и стопанството

Имунизацијата неопходен предуслов за заживување на економијата Светската економија е вмрежена и многу поврзана, така што проблемите на еден крај на светот многу бргу се...

На стопанството му е потребно да продолжи поддршката

Ширењето на коронавирусот во Европа го почувствуваа домашните компании речиси од сите дејности, пред сѐ компаниите што имаат партнери од Европската Унија, поточно што...

Македонското стопанство тешко ќе издржи втор последователен шок

Летни избори, освен што би донеле опасност за нов пандемиски бран и повторно загрозување на здравствената безбедност, би предизвикале и дополнителен втор последователен удар...

Стопанството копнее по работници, државата по граѓани

Ако досега најголем недостиг од работници се чувствуваше кај занаетчиските и други занимања што бараат средна стручна спрема, сега веќе оваа „чума“ се шири...

Голем број парафискални давачки го оптоваруваат стопанството

Бизнис-заедницата бара да се елиминира двојно плаќање за иста намена, сумите да бидат разумни и да соодветствуваат со услугата што се добива за возврат,...

Ќе го испорачува ли образовниот систем она што му е потребно...

Се очекува да се надмине состојбата на длабок јаз помеѓу стручното образование и пазарот на трудот, каде што пазарот на трудoт обвинува дека образованието...

Над 200 милиони евра поврат на ДДВ

Над 14,5 милијарди денари или 236,4 милиони евра се инјектирани во стопанството во првата половина од годинава, преку редовен и неселективен поврат на ДДВ...

Анѓушев: Владата ќе продолжи со унапредување на политиките за побрз и...

Владата и бизнис секторот имаат отворена и искрена комуникација, преку која се креираат и имплементираат најсоодветни политики за побрз и одржлив економски раст, истакна...