5 C
Skopje
19.11.2018 - 23:27

Ознака: Стопанска комора

СКМ: Владата да го одложи воведувањето на прогресивното оданочување

Стопанската комора на Македонија останува на ставот дека треба да се одложи воведувањето на прогресивното оданочување. Смета дека на таа реформа треба...

Вонредна седница на Стопанската комора за прогресивното оданочување

Управниот одбор на Стопанската комора на Македонија денеска ќе одржи вонредна седница за најавеното прогресивно оданочување и ефектот од оваа мерка врз работењето на деловните...

СКМ: Се надеваме на брзо решение на политичката криза

Ако Македонија влезе во политичка криза, тоа ќе се одрази врз извозната активност на компаниите, но можно е многу повеќе да влијае на нивниот...

Дигитализацијата го менува начинот на развивање на фирмите

Воведувањето компјутерски системи и наоѓањето на софтверски решенија во компаниите е неопходно во насока на нивна промоција, како и зголемување на ефективноста и ефикасноста...

Продолжува вртоглавиот пад во градежништвото

Заради запирање на овој погубен тренд во еден од најважните сектори за економијата на секоја држава, од Здружението за градежништво при Стопанската комора на...

Петер: Договорот со Грција ќе има огромно влијание врз бизнисот

Огромно ќе биде влијанието од потпишувањето на Договорот меѓу Македонија и Грција врз бизнисот. На граѓаните нема токму денес да им биде јасно што...

Текстилците се жалат за минималната плата, најавуваат отпуштања

Над 5.000 луѓе може да останат без работа поради воведувањето на минималната плата и одлуката на Уставниот суд да го укине нормираниот учинок, а...

Компаниите не можат да ги исполнат условите од правилникот за лифтови

Компаниите не можат да ги исполнат условите од правилникот за лифтови кои предвидуваат вградување дополнителни уреди вредни најмалку 5.000 евра и технички речиси неизводливи....

Потребно е зајакнување на индустријата за одржлив економски пораст

Мора да се вложува со истражувања и развој за да се искористат потенцијалите на македонското стопанство, порача претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко...

Бизнисмените бараат поефикасна и побрза администрација

Анкетата на Стопанската комора на Македонија направена меѓу компаниите покажува дека 90 отсто од анкетираните бараат намалување на даночните казни, 45 отсто се заложуваат...