-1.2 C
Skopje
25.1.2022 - 14:55

Ознака: Стихови

Посади дрвја што в идниот век ќе донесат плодој

Доколку сакаме да ја зачуваме државата, потребно е обединување на македонската политичко-општествена елита, која, пак, од своја страна ќе ги обедини македонските граѓани. Потребни...

Светол збор

Стихови за великанот На Блаже Конески Учител е светол збор, копнеж зрачи, тајни знае, топла мисла непрегор во нас немир желба сјае. Книгата е негов храм, јас го слушам за да...

Од природата учиме како да бидеме подобри!

Живиот свет околу нас во стиховите на Трајче Кацаров (13) Драги деца, во „Колибри“ секој вторник ја следите серијата „Живиот свет околу нас во стиховите...

Најубавите шеговити приказни за Итар Пејо во стихови

Нови книги: „Мариовски сказни - Пејови приказни“ од Васил Мукаетов Итар Пејо е еден од најпознатите ликови во македонските народни приказни, кој е многу омилен...

Разиграна патека нанижана со стихови

ТАЛЕНТИ: Матеа Стоев, шампионка на литературната манифестација „Средби под јаворите“ За Матеа Стоев (15), која тукушто го заврши своето основно образование во ООУ,,Григор Прличев“ во...

Стихови од децата за децата

Учениците се претставија со своите творби на македонски, албански, турски, босански и на ромски јазик Детската амбасада за сите деца во светот од Прилеп, по...

Стихови за белите ѕвончиња

Кокиче Во моето родно село, нова пролет, росна трева, кокичето - ѕвонче бело, од под снегот главче крева. Едно дете таму мине, во срцето желба збрало, кокичето да го скине, тоа мило...

Новогодишни стихови и рими на познати македонски писатели за деца

Здрави да ми раснете Ѕунат, ѕунат снегулки - сегде покрив бел... Дење ноќе патувам, минам светов цел. Носам вреќа играчки, љубов, нежност, цвет, Здрави да ми раснете, деца од цел свет! Подајте си...

Петнаесеттиот роденден одбележан со стихови за хуманоста!

Јубилејно издание на републичкиот детски литературен фестивал „Ракатки“ На годинашната тема „Хуманоста, слогата и знаењето се клуч за успех“, децата одговорија прекрасно, детски, нежно, топло,...

Златните стихови на Питагора се актуелни и денес

проф. д-р Кирил Темков Како на скапоценостите, така времето не им минува ни на позитивните морални идеи и поуки. Некои од нив илјадници години траат,...