Ознака: стари лица

Македонија станува дом за стари лица

Потребно е да се преземат итни, директни и конкретни мерки, зашто очигледно е дека сето она што се преземаше со години како популациска стратегија...

Потреба од континуирана грижа за стари лица

Сите параметри укажуваат дека и нашата земја припаѓа во земјите со висок степен на застапеност на старо население. И не само тоа. Кај нас...

МТСП: 2.631 лице се стекнаа со социјална пензија

Од почетокот на спроведувањето на социјалната реформа, досега 2.631 лице се стекнале со правото на користење на социјална пензија предвидена со законската регулатива за...

Една пензија доволна за десет дена во старечки дом

Дали е време да се размислува за некаква опција за субвенционирање на пензионерите од страна на државата, со што би се покрил дел од...

Повеќе стари лица – зголемени потреби

Македонија сѐ повеќе старее, а со тоа се зголемуваат потребите за посеопфатна грижа за старите лица. Кога овој секојдневен проблем се анализира, во фокусот...

Чувањето стари лица и деца со хендикеп нов предизвик на здружението...

Организацијата „Вешта жена“ од Тетово позната по натпреварите во умешност во готвењето започнува активности со цел да обезбеди обуки за невработени лица кои би...

Старите лица од Куманово до 20 август може да бараат помошници

Старите и изнемоштени лица од Куманово може да се пријават на повикот и да побараат асистенти кои ќе има помагаат во извршувањето на секојдневните...