38.8 C
Skopje
5.8.2021 - 17:07

Ознака: стагнација

Медиумскиот плурализам на Балканот во стагнација

Поединечно по земји, Македонија постигна најдобар резултат од шесте балкански земји, се истакнува во новата студија објавена од Центарот за медиумски плурализам и слобода...

Производството во автомобилската индустрија во стагнација?

Со засилената дигитализација, побарувачката за полуспроводници и микрочипови во автомобилската индустрија продолжува да расте, иако таа краткорочно претрпе удар во 2020 година поради почетокот...

Технологијата ја убива играта и предизвикува стагнација кај децата

Овозможете му простор за учење на вашето детепреку игра, преку обиди и грешки, вели Наумоска ОД МОЈ АГОЛ: Елеонора Наумоска, специјална едукаторка и рехабилитаторка Со развојот...

Конкурентноста на националните економии во стагнација

Земјите од регионот се наоѓаат на втората половина од светската листа за конкурентност на националните економии и на работната сила Земјите од Западен Балкан минатата...

Аванс за мотивација, стагнација или дестабилизација

Македонија даде многу на патот кон ЕУ и НАТО. Државата целосно се вложи себеси и направи премногу отстапки, дури и на своја штета. На...

Во Скопје ќе се дискутира за нееднаквоста меѓу граѓаните

Постепена стагнација, односно намалување на степенот на нееднаквоста меѓу граѓаните во Македонија, покажуваат најновите анализи, соопшти гувернерката на Народната банка Анита Ангеловска-Бежоска на вчерашната...

Летањето со змеј е спорт во стагнација

Змејарството, за разлика од параглајдерството, е посложено, обуката е покомплексна и затоа со него се занимаваат релативно мал број пилоти Змејарството, или делтапланеризам, спаѓа во...

Западнобалканскиот контролиран хаос и „планот“ за излез од него

Неколку кризни ситуации со повеќеслоен карактер што се случија во регионот сосема јасно укажуваат дека Западен Балкан минува низ нестабилна политичка година. Граѓаните што...

Вистината за секуларната стагнација

Џозеф Стиглиц ја отфрла важноста на секуларната стагнација за американската економија, а во тој процес ја нападна мојата работа во администрациите на претседателите Бил...

Митот за секуларната стагнација

Во периодот по финансиската криза од 2008 година, одредени економисти тврдеа дека САД и веројатно светската економија страдаа од „секуларна стагнација“, односно идејата што...