Ознака: спц

СПЦ застана на страна на Руската православна црква и нема да...

Светиот архиерејски Собор на Српската православна црква (СПЦ) соопшти дека одлуката на Цариградската патријаршија за автокефалност на украинската црква е неоснована, а „одлуката за...

Вучиќ: Ме погодува лошото мешање на СПЦ во политиката за Косово

По повод синоќешното соопштение на Соборот на Српската православна црква (СПЦ) дека „по никоја цена не смее да се доведе во прашање целосниот суверенитет...

СПЦ сака да ги задржи добрите односи и со Руската и...

Расколот меѓу Московската патријаршија и Цариградската патријаршија формално нема да биде на дневниот ред на вонредното заседание на Светиот архиерејски Собор на Српската православна...

Пропаднаа големите очекувања на Вранишковски

Кон крајот на мај годинава, се одржа прославата на Македонската православна црква-ОА во Охрид, која беше еден од највеличествените настани во животот на црквата....

Белград бара признаен статус на СПЦ и заштитена зона за 44...

Косово Признаен статус на Српската православна црква на Косово, како и неограничен период да се задржи правниот режим за 44 објекти што претставуваат специфична зона...

МПЦ-ОА во челустите на соседните православни цркви

Зошто СПЦ и БПЦ сакаат да ја присвојат Охридската архиепископија како свој корен Писмената комуникација меѓу СПЦ и БПЦ ги потврдува тенденцијата и аспирациите на...

СПЦ: Никој не смее да го подарува КиМ

Нашите државници не смеат никогаш да се согласат на отуѓување на Косово и Метохија затоа што она што ќе му се поклони некому тоа...

Саборот на СПЦ ќе расправа за МПЦ-ОА

Пролетното заседание на Светиот архиерејски сабор на Српската православна црква(СПЦ), што викендот почна во Пеќката патријаршија, продолжува денеска во Белград, а меѓу темите е...