Ознака: спомени

Психолошки профил на апостолите на македонската ренесанса

Од спомените на Христо Татарчев, доктор психијатар, публицист и револуционер Во еден дел од своите спомени, Татарчев ги опишува карактерите на своите соборци со детали што...

Завладеаја со земјата и трговијата, ги менуваа јазикот и народноста…

Ексклузивни пишувани спомени од дневникот на Иљче Јанчев-Евро од Струга Блаже Миневски Во дневникот е користен претежно струшки дијалект, а се однесува на периодот од крајот на...

Научниците откриваат како да се ослободиме од лошите спомени

Грдите и лоши спомени, од кои на некои луѓе им е тешко да се ослободат, претставуваат голем товар и кочница кога сакаат да продолжат...

Разбудени спомени за едно поубаво и побезгрижно време

КОРОНАВИРУСОТ И ПРОТОКОЛИТЕ ЗА ДИСТАНЦА ДА НЕ НИ ЈА ПРЕКИНАТ ТРАДИЦИЈАТА НА ПИШУВАЊЕ НОВОГОДИШНИ ХАРТИЕНИ ЧЕСТИТКИ Пишувањето новогодишни честитки е столетна традиција. А добивањето таква...

Спомени за минатото – надежи за иднината

СУДБИНАТА НА ПРВИТЕ УЧИЛИШТА НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ВО ПОДВИС И ВО ЉУБОЈНО Пишува: Славе Николовски-Катин Првите училишта на македонски јазик во Македонија, во селата Подвис,...

Хроничарка на времето и чуварка на спомените

Ин мемориам: Тамара Арсовска (1933- 2019) Тамара Арсовска (86), позната македонска новинарка, публицистка и преведувачка, нѐ напушти деновиве, но зад неа ќе останат многу напишани...

Каков човек бил Гоце Делчев?

Според спомените на современиците Гоце беше најмекиот, најразбран, најуважен соговорник за сите, за секого посебно. Седеше на миндер, крснозе, или на стол во аголот, а...