20.8 C
Skopje
15.6.2021 - 15:46

Ознака: спас

Холанѓаните градат „хотели“ за спас на пчелите

Во Холандија се градат т.н. хотели за пчели, за да се спаси овој вид на инсекти. Проектот започнал затоа што половина од вкупниот број...

Истекува времето за спас на Македонија!

Од независноста до денес, партиско-политичките судири се најголемото проклетство на нашето општество, а од ова проклетство не беше поштедена ниту интелектуалната фела. Политичките партии...

Владата одобри 44 милиони денари за спас на Преспанското Езеро

Владата на седница ја разгледа и усвои информацијата со анализа и акцискиот план за Преспанското Езеро, подготвена од Експертската работна група за Преспанско Eзеро. Владата...

Нуредини на консултативна средба за предлог-мерки за спас на Преспанското Езеро

Министерот за животна средина и просторно планирање, Насер Нуредини, заедно со министерот за земјоделство, водостопанство и шумарство, Арјанит Хоџа, и градоначалникот на општина Ресен,...

Приоритети за спас на економијата

За повеќето земји, справувањето со долготрајниот пад во економијата што го предизвика ковид-19 почна да изгледа повеќе како маратон отколку како спринт. Според процените...

Јогурт, кефир и кисела зелка за спас од коронавирусот

Француските научници дошле до заклучок дека во многу земји смртноста од ковид-19 е пониска поради специфичноста на нивните национални кујни. Истражувањата покажале дека одредена...

Терапија со антитела како спас од ковид-19

Додека многу земји постепено ги олеснуваат своите рестриктивни мерки, спречувањето на новото ширење на коронавирусот од актуелните кластери ќе биде од клучно значење во...

Во очекување на катастрофата спас (3)

Тоа ти го зборувам, драг читателу, а ти за да не се загубиме во меандрите на дигресиите in medias res, малку и нестрпливо се...

Во очекување на катастрофата спас (2)

Па, добро, ќе речеш, драг читателу: кога и досега Македонците излегувале на површина по толку многу физички и идентитетски помории пред тоа низ долгите...

Во очекување на катастрофата спас (1)

Веројатно те чуди насловот на денешнава колумна, драг читателу, но бргу ќе разбереш за што се работи. Тој е хипотеза. Пак е сврзан со...