Ознака: социјални мрежи

Кралицата бара администратор на социјалните мрежи, плата 67.000 долари

Британската кралица Елизабета Втора е подготвена да плати до 67.000 американски долари годишно на личност која би управувала со нејзините профили на социјалните мрежи,...

Пропаганда и манипулации со вистината преку социјалните мрежи

ИСТРАЖУВАЊЕ НА БРИТАНСКИОТ УНИВЕРЗИТЕТ ОД ОКСФОРД Во генералниот заклучок во извештајот за 2019 година, кој важи и за нашата држава, е регистрирано дека е забележан...

Загадување на воздухот пак ги распламти социјалните мрежи

Не е грејна сезона, ама во населените места како Сарај, Нерези, Шишево, Крушопек, како и во општините Аеродром и Кисела Вода секојдневно се чувствува...

Светски бизниси, интелигентни машини, социјални мрежи и тековни општествени системи –...

Кинескиот пристап во ерата на глобализацијата (2) Пишува: Проф. д-р Георги М. Димировски Истражувањето што го направи светската заедница на системски и контролни научници и инженери...

Основачот на „Википедија“ повика на масовен штрајк на корисниците на социјалните...

Основачот на „Википедија“, Лари Сангер, ги повика корисниците на социјалните мрежи да направат 48-часовна пауза од своите телефони и апликации во обид да се...

Социјалните медиуми се новата платформа за лажни вести

Социјалните медиуми бележат драматично зголемување на популарноста, но тие сѐ почесто се злоупотребуваат за ширење лажни вести и пропаганда. Граѓаните јасно ја препознаваат квалитативната...

Владините службеници отсега ќе внимаваат што сплоделуваат на сицијалните мрежи

Јавните и кабинетските службеници коишто работат на односите со јавност треба да ја кажуваат вистината, да бидат непристрасни, да бидат внимателни во својот пристап,...

Социјалните мрежи гласни и за време на молк

Нема одговор како државата би можела да се справи со овој проблем, а се чини дека и немањето соодветна правна рамка, со која би...

Учи ме мајко, карај ме

Некој што многу сака да се повикува на стиховите од убавата македонска песна е еврокомесарот Јоханес Хан. Тој не само што постојано нѐ учи...

Социјалните мрежи меѓу граѓанскиот активизам и говорот на омраза

Нецелосно дефинираната законска регулатива во Македонија за користење и работа на социјалните мрежи остава доволно простор за манипулација со информациите што се споделуваат на...