20 C
Skopje
22.10.2019 - 14:16

Ознака: Софија

Провокативната изложба „Црн петел, црвена кокошка“ патува во Софија

Плодноста во најтесна смисла се поврзува со опстанокот на човештвото, но и со внесување елементи на еротика во секојдневниот живот на луѓето (ламби и...

Македонците во Бугарија: Софија да го запре говорот на омраза

За жал не може да се каже дека прифатената позиција на Владата и парламентот на Република Бугарија изненадува – таа е плод на 66...

Скопскиот дувачки квинтет гостува во Софија

Скопскиот дувачки квинтет вечерва ќе одржи концерт во Македонскиот културен центар во Софија со почеток во 18.30 часот. На програмата се дела на Моцарт, Фаркас,...

Скопскиот дувачки квинтет со концерт во Софија

Концерт на Скопски дувачки квинтет утре ќе се одржи во Културно-информативниот центар на РСМ во Софија со почеток од 18:30 часот. На програмата се...

Изложбата на Зоран Арсовски во Софија

Изложбата „Тектонски пореметувања“ на македонскиот академски ликовен уметник Зоран Арсовски-Бабата ќе биде отворена денеска, во галеријата на Културно-информативниот центар на Македонија во Софија, од...

„Концепти за урбани пејзажи“ на македонски уметници во Софија

Во галериjата на КИЦ на Македонија во Софиja е отворена изложбата „Концепти за урбани пејзажи“ на Катерина Деспот и Васка Сандева. Уметниците се претставуваат...

Лажни пријави за бомби ја вознемирија Бугарија

Бугарската полиција започна да истражува неколку закани за бомби испратени преку мејл до медиумски куќи во Софија и до најголемите аеродроми во земјата, пренесува...

Некој во Софија посакувал Гоце да биде убиен што поскоро!

Пред Илинденското востание Во предвечерјето на Илинденското востание, некој во Софија посакувал Гоце Делчев да биде убиен колку што е можно побрзо за да се...

Македонија ѝ дала на Бугарија осум министри и дваесет дипломати

Само пророците можат да знаат дали Бугарија ќе ја присоедини Македонија, или Македонија ќе ја присоедини Бугарија, вели Максим Горки Божидар Татарчев забележува дека во...

Скопје и Софија се подготвуваат за заедничкото претседателство на Берлинскиот процес

Бугарија и Македонија ќе испратат заеднички тимови во Полска и во Велика Британија, за да разменат искуства во организирање на заедничкото претседателство на Берлинскиот...