Ознака: Сотир Костов

Вуду рок-поезијата на Џими Хендрикс – симбол на љубов и слобода

Во неговата хотелска соба е најден бел лист хартија на кој пишувало: „Животната приказна е побрза од треперењето на окото, приказната за љубовта е...

Хипиците како посебна „нација/генерација вудсток“

Шеесет и пет години рокенрол и 50 години „Вудсток“ Припадниците на хипи-движењето, едни музички хроничари ги нарекуваа „генерација вудсток“, а други, пак, „нација вудсток“. Така...

Посебниот свет и специфичната култура на хипиците

­Шеесет и пет години рокенрол и 50 години „Вудсток“ Хипиците имаа свој сопствен свет, посебен идентитет и карактеристична свест. Во голема мера беа продуховени, масовно...

Хипи-движењето помеѓу хедонизам и екстаза

Шеесет и пет години рокенрол и 50 години „Вудсток“ Најпрво да го дефинираме хипи-движењето, кое го почнаа младите во САД во 1960-тите години. Неговите припадниците...

Керуак и Гинсберг – апостоли на бит-генерацијата

Шеесет и пет години рокенрол и 50 години „Вудсток“ Џек Керуак, Ален Гинсберг, Вилијам Бероуз, Лоренс Ферлингети, Гери Снајдер, Боб Кауфман и Грегори Корсо се...

„Клуб 27“ – млади, славни и мртви

Шеесет и пет години рокенрол и 50 години Вудсток Дали се сеќаваме на легендарната и бизарна, да не речам морбидна, реченица на Џон Дерек од...

Сиот тој блуз… е рокенрол

Блузот како музика и култура е сето она што напатениот црн човек го мисли и чувствува. И повеќе од тоа, блузот е тоа што...

Соул-музиката е душата на рокенролот

Станува збор за музички правец што се појави во САД на крајот на 1950-тите години и е музичка мешавина од ритам и блуз со...

Кантри-музиката претходница на рокенролот

Кантри-музиката потекнува од традиционалната народна култура на белите доселеници од Европа во новиот континент - Америка. Навидум, со фолкот има исти карактеристики, но, сепак,...

Традиционалниот фолк – основа на модерната рок-музика

Не знам зошто ама приказната за фолк-музиката ќе ја започнам со неповторливиот рок-фолкер Брус Спрингстин. Секогаш кога ги слушам неговите песни, имам чувство дека...