Ознака: современа уметност

„Пријди поблиску“ – тема на Прашкото биенале на современата уметност

Прашкото биенале на современата уметност „Метр оф арт“, чие прво издание е посветено на темите на блискоста и емпатијата, ги опфаќа делата на повеќе...

Нада Прља за македонската современа уметност во Париз

Уметницата Нада Прља, претставничката на Македонија на минатото, 58. Биенале во Венеција, на 9 јануари во Париз одржа презентација на македонската современа уметност, во...

Крајот на едно патување за родовата еднаквост во современата уметност

На „Родови перцепции“, која се отвори со перформансот „Луис“ на уметничкиот колектив од Лондон, „ГрејсГрејсГрејс“, се претставија 39 дела од 25 светски реномирани авторки...

Јана Манева-Чупоска на саем за современа уметност во Токио

Уметницата Јана Манева-Чупоска ќе учествува на Интернационалниот саем за современа уметност во Токио, каде што ќе се претстави со дела и видео од циклусот...

Нов почеток за списанието за современа уметност „Големото стакло“ на МСУ

Промоција на списанието „Големото стакло“ (The large glass) ќе се одржи денеска во Музејот на современа уметност – Скопје. Настанот, воедно, ќе го означи...

Бездомништвото во фокусот на Берлинското биенале за современа уметност

Уметниците поканети за учество во 10-то Берлинско биенале доаѓаат од различни страни на светот: Јужна Африка, Бразил, Доминиканска Република, Индија, Намибија и Холандија, вмрежувајќи...