17.8 C
Skopje
22.10.2021 - 17:26

Ознака: смртта

Дехуманизација на смртта

Со оглед дека коронавирусот продолжува да ги загрозува животите и егзистенцијата на луѓето во Македонија, а бројките на смртноста се едни од најголемите во...

Во прегратката на смртта

Кон претставата „Енциклопедија на мртвите“, според истоимената збирка раскази на Данило Киш, во продукција на српскиот културен информативен центар „Спона“ од Скопје, во режија...

Дали има живот пред смртта?

Денешниов текст ќе го почнам со зборовите на Цибра во „Тетовирани души“: „Иднината никако да дојде, минатото никако да си отиде, а ние овде...

Дали има живот пред смртта?

УТРЕ ВО „НОВА МАКЕДОНИЈА“ АНАЛИЗА НА ЉУПЧО КОЦАРЕВ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА МАНУ Според академик Коцарев, одговорот на ова егзистенцијално прашања од насловот почива на трите документи:...

Концерт на Филхармонијата за годишнината од смртта на Гоце Делчев

Концерт на Македонската филхармонија, со кој ќе се одбележи годишнината од смртта на македонскиот револуционер Гоце Делчев, ќе се одржи вечерва. На програмата се...

Трите северни црти на смртта

Веќе од поодамна, драг читателу, во матичните и некои други идентитетски документи кај нас, на местото за идентификација на Македонците (родени, венчани, умрени итн.)...

Дали сме сведоци на смртта на политиката?

Во срцето на нашиот колективен политички ужас денес лежи нешто подлабоко од неуспесите на еден човек, или една партија, или една влада. Оваа пуста...

Животот кај нас е евтин ама затоа смртта е бесплатна

Кога ќе се најдеме на граничната линија на животот и смртта одеднаш нашите сопствени морални вредности стануваат сè повеќе збунети, нашата сопствена апатија ја...

Смртта на отворените граници

Коронавирусот уште повеќе ги охрабри бранителите на границите во Европа и пошироко. Прашањето е колку државите се подготвени да ги кренат рампите и за...

За искуствата на оние што биле блиску до смртта

Искуствата на луѓето што биле на работ на смртта се всушност епизоди за време на кои телото е физички повредено или е со срцев...