Ознака: смртност

Спасовски: Високиот број на починати денес зборува дека вирусот е присутен...

Денешниот висок број починати зборува само за едно – вирусот е тука, опасен е, а може да биде и смртоносен, вели премиерот Оливер Спасовски,...

Највисока смртност во Република Српска

Босна и Херцеговина Во ентитетот Република Српска во Босна и Херцеговина досега се потврдени 1.129 случаи на лица заразени со коронавирусот, а починале 74 отсто,...

Мистеријата на ниската стапка на смртност во Индија

Некои веруваат дека е можно во Индија да е присутен помалку вирулентен вид од вирусот, а тука е и топлото време, кое ќе го...

Шведски епидемиолог признава дека има многу починати од коронавирусот, но смета...

Признавам, имаме доста смртни случаи од коронавирусот - им рече шведскиот епидемиолог Андерс Тегнел на колегите од Европа, Израел и САД во онлајн дебатата...

За пет години во Македонија 203 жени умреле од кацрином на...

Во Република Македонија во периодот од 2012 до 2016 година од карцином на грло на матка умреле 203 жени, а бројот на умрени жени...

Според СЗО сообраќајките се најголема причина за смртност

Во најновиот извештај на Светска здравствена организација (СЗО) се наведува дека една од најголемите причини за смртност во светот се сообраќајните несреќи. Во сообраќајни несреќи...

Додева: Се зголемува смртноста од рак во Македонија во последните 15...

Македонија е една од ретките земји во Европа каде што смртноста од рак се зголемува во последните 15 години. Затоа ние во „Борка“ сметаме...

Намалена смртноста на новороденчињата

Од 26 на 17 проценти е намалена смртноста на новороденчињата во првите шест месеци од годинава во однос на истиот период минатата година. Македонија...

Владата воведува мерки за унапредување на здравјето на мајките и на...

Заедничко имплементирање на мерките за унапредување на здравјето на мајките и на новороденчињата и придонес за намалување на нивната смртност, треба да овозможи Договорот...

Владата ќе спроведе мерки за намалување на смртноста на мајките и...

Владата на Р. Македонија и УНПФА ќе потпишат договор за заеднички придонес за примена на дел од мерките за намалување на смртноста на мајките...