Ознака: службен весник

Влада: Стапуваат во сила Договорот од Преспа и името Република Северна...

Од Владата информираат дека денеска влегува во сила Конечната Спогодба за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот...

Во следните неколку дена ќе се објават Уставните амандмани во Службен...

По исполнување на сите правни услови за влегување во сила на конечната спогодба и уставните амандмани, Владата на Република Македонија, ќе го објави во...

Законот за Договорот од Преспа објавен во Службен весник на Грција

Законот според кој се ратификува и стапува на сила Договорот од Преспа е објавен во Службен весник на Грција, откако претходно, веднаш по ратификацијата...

Неделата потоа

Навидум, гробарите на Македонија, успеаја во своите вековни намери. Она што го направија во 1913 година, сега изгледа како повторно да им успеа. Нивната...

Експертски реакции по објавувањето на Законот во „Службен весник“

Објавувањето на Законот е легално Од друга страна, професорката Мирјана Најчевска смета дека формалното објавување на Законот за употреба на јазиците е легално. - Не, не...

Уставните измени објавени во Службен весник

Одлуката за прогласување на амандманите 33, 34, 35 и 36 на Уставот на Република Македонија е објавена во саботата во шестиот број на Службен весник на...

Уставниот суд вклештен помеѓу правото и политиката

Како институција што треба да ги штити уставноста и законитоста, Уставниот суд честопати се нашол, благо речено, во позиција што оддавала впечаток дека можеби...

Договорот за името повторно пред пратениците на 5 или 6 јули

Доколку по вторпат претседателот на државата Ѓорге Иванов не го потпише указот на договорот со Грција, ќе се употреби исто решение и за договорот,...

Џафери: Коалицијата ќе одлучи кога Законот за јазиците ќе оди во...

Законот за јазиците ќе биде испратен во Службен весник во соодветно време, повтори денеска претседателот на Парламентот, Талат Џафери, на средбата со новинарите, потенцирајќи...

Џафери ќе процени кога треба да го прати законот за јазиците...

Претседателот на Собранието на Република Македонија Талат Џафери вели дека законот за употреба на јазиците ќе го прати до Службен весник на РМ кога...