38.8 C
Skopje
30.7.2021 - 17:26

Ознака: слики

Сликарството на естетски и метафизички квалитет

(Константин Качев: Изложба на слики, галерија „Валер“ - Софија, 9 мај до 3 јуни) Рецензија Сликарството како свеченост на окото, леонардовски речено, тоа е ликовната арс...

Слики од моите белградски години, 17

Московските години го очудуваа детството на г-ѓа Ј. Големиот град во очите на девојчето беше исполнет со величествени цркви и булевари, со дами во...

Велимир Жерновски инспириран од сликите на НАСА

Уметникот Велимир Жерновски ќе го претстави своето ново поглавје од проектот „Отаде“, вечерва, во 19.30 часот, во галеријата „Акантус“. На овој проект уметникот работи...

Слики од моите белградски години (16)

Почетокот на приказната за моето студирање во Белград е врзан и за Моне, мојот цимер од бруцошките денови. Моне ме дочека во мансардата на...

Проекција на слики од Ван Гог во Париз

Музејот на дигитална уметност „Работилница на светлината“ во Париз ги оживеа сликите на Винсент ван Гог, проектирајќи ги на големите ѕидови во поранешната леарница...

Слики од моите белградски години, 13

Со Влада Бајац веднаш се здруживме. Со витка и подвижна физичка конституција, која ја задржа и ден-денес, и воздржано љубезно однесување, зад кое се...

Слики од моите белградски години, 11

Да се вратам на Влада Пиштало. Интересно е дека за време на мојот белградски период се зачнаа пријателства со тројца Владовци - Бајац, Дивљан...

Десетте најдобри божиќни слики

Од Бројгел до Ботичели - селекција од претстави на божиќната приказна Најавувањето (Фра Ангелико, Сан Марко Манастри, Фиренца) Ова се вестите што ги носи ангелот. Дева...

Музика и слики на Ана Пандевска на отворено

Вечерва, во 19 часот, во Паркот на франкофонијата ќе се одржи мултимедијален авторски настан на композиторката Ана Пандевска, насловен „Зимски пејзаж“. На програмата ќе...

Изложба на слики од Славчо Максимовски во КИЦ

Утревечер, во 20 часот, во Културно-информативниот центар, ќе се отвори изложба на слики од ликовниот уметник Славчо Максимовски. Максимовски во периодот 2007-2011 студира на Факултетот...